Zľava -11% na všetky suroviny na tvorbu prírodnej kozmetiky v Handymade prebieha práve teraz. Uchmatnite si vonné či esenciálne oleje už teraz.

PŘÍSADY DO KOSMETIKY

EMULGÁTORY V KOSMETICE

Zajímáte se také o výrobu kosmetických přípravků složených z emulzí? V tom případě se neobejdete bez emulgátoru. V kosmetice se emulze nejčastěji tvoří při výrobě krémů, tělových mlék, balzámů a mastí, tedy výrobků, které obsahují vodu i olej.

Olejová a vodní složka jsou za normálních podmínek nemísitelné. Emulgátory se používají k tomu, aby se z nich stala jedna "kompaktní hmota". Jsou to látky, které zajišťují snížení povrchového napětí a rozptýlení kapiček jedné fáze do druhé. Stejného efektu můžete dosáhnout i prostým mícháním, ale jistě jste si všimli, že téměř okamžitě se vodní a olejová fáze opět oddělí. Úkolem emulgátorů je tedy také zpomalit dobu, za kterou se obě fáze opět oddělí, čímž získáte stabilní emulzi. K tomu dochází proto, že každá molekula emulgátoru obsahuje dvě části - jednu, která se váže na vodu, a druhou, která se váže na olej. Správnou volbou emulgátoru pro váš kosmetický přípravek dosáhnete stabilní a trvalé emulze.

TYPY EMULZÍ

Pro výběr správného emulgátoru je důležité znát typ vaší emulze. Rozlišujeme emulze:

- O/W - olej ve vodě, kde je olej rozptýlen ve vodě. Příkladem je tělové mléko nebo lehký krém. Nevýhodou je, že díky vyššímu obsahu vody jsou tyto emulze snadněji napadány mikroorganismy, ale zároveň voda způsobuje chladivý účinek na pokožku. V těchto emulzích je vhodné používat emulgátory O/W, které se obvykle vyznačují tím, že způsobují dobrou roztíratelnost výrobku a jsou stabilní i při teplotách pod 0 °C. Patří mezi ně přírodní emulgátory, jako je cetearylalkohol, kyselina stearová, glyceryl-stearát citrát, stearát sacharózy, Montanov, Olivem, Beautyderm, PolyAquol-2W, Xyliance, Plantasens HE20 a další.

- W/O - voda v oleji, kde je voda rozptýlena v oleji. Příkladem jsou hutnější masti, balzámy, noční krémy a podobně. Takové emulze se stabilizují obtížněji než O/W a látky v nich obsažené musí být rozptýleny do velmi malých kapiček. Vzhledem k vysokému obsahu oleje vytvářejí na pokožce mastnější film, na druhou stranu jsou odolnější vůči mikrobům a vodě. Tento typ emulzí vyžaduje emulgátory W/O, jejich výhodou je, že jsou šetrné k pokožce.

Mezi příklady tohoto typu přírodních emulgátorů patří Glyceryl Sterate SE, lecitin, Polyglyceryl oleate, Glyceryl oleate, Neocare P3R, Polyglyceryl-4-oleate.

Emulgátory lze také klasifikovat podle jejich iontového charakteru. Převážná většina přírodních emulgátorů je neiontová. Existují i aniontové výjimky, jako je lauroyllaktylát sodný. Kationtové přírodní emulgátory jsou velmi vzácné, jejich funkci plní např. kváty, jako je BTMS, které však nejsou klasifikovány jako přírodní emulgátory.

TIPY A TRIKY PŘI PRÁCI S EMULGÁTORY

pH prostředí

Většina emulgátorů funguje dobře v rozmezí pH 4,5 - 6, to je také nejběžnější pH kosmetických přípravků. Pokud chcete pracovat s výrobky mimo tyto hodnoty pH, vyberte si emulgátor, který bude fungovat i v tomto rozmezí.

Množství oleje ve výrobku

Výběr emulgátoru může ovlivnit taképodíl oleje a tuků ve složení emulze. Některé emulgátory pracují lépe s nižším obsahem oleje (5-15 %) ve výrobku, zatímco jiné jsou vhodnější pro vyšší obsah oleje (25-45 %) nebo střední hodnoty.

Viskozita výrobku

Funkce emulgátorů závisí také na viskozitě výrobku. Pokud chcete vyrábět velmi tekuté emulze pro postřikovače, je vhodné zvolit emulgátory určené pro tento účel, stejně jako v opačném případě. Zároveň lze viskozitu (jak hustý bude váš výrobek) částečně ovlivnit i emulgátorem, a to změnou poměru olejové fáze a emulgátoru, který může výrobek zahustit. Podobný účinek může mít i přidání zahušťovadel vhodných k emulgátoru nebo změna poměru vodné a olejové fáze ve výrobku.

Povaha olejové fáze

Ne všechny látky, které jsou součástí olejové fáze, se při použití daného emulgátoru chovají stejně. Některé emulgátory lépe fungují s parafíny a silikonovými oleji (ty však nejsou pro přírodní kosmetiku schváleny), jiné lépe fungují s triacylglyceroly (běžné rostlinné oleje).

Emulgátory pro studené a horké procesy

Většina emulgátorů na trhu je určena pro použití při výrobě kosmetiky za tepla. Teplý proces spočívá v zahřátí vodné i olejové fáze emulze na teplotu určenou buď bodem stability jedné ze surovin, nebo teplotou vhodnou pro emulgátor, a následném smíchání obou fází. Během ochlazování je nutné směs míchat, nejlépe míchadlem, aby se zlepšila disperze kapiček jedné fáze do druhé a vytvořila se stabilní emulze. Existují také emulgátory pro procesy za studena, které nevyžadují zahřátí na vyšší teplotu, aby se roztavily a promíchaly. To je užitečné, pokud chcete ušetřit energii na zahřívání fází, ale také to usnadní práci se složkami citlivými na teplo.

Vliv na barvu a vůni výrobku

Některé emulgátory mohou ovlivnit barvu nebo vůni výrobku. Pokud chcete mít sněhově bílé krémy, vyhněte se použití emulgátorů s příliš výrazným žlutým barvivem.

Koncentrace emulgátoru

Při popisu jednotlivých emulgátorů obvykle najdete přímo od výrobce informace o tom, jaké procento emulgátoru je vhodné v daném výrobku použít. Některé emulgátory jsou již směsí různých látek, takže je stačí použít v menším množství. Jiné je nutné použít ve vyšší koncentraci.

Kompatibilita s dalšími složkami

Při výběru správného emulgátoru se zaměřte na ostatní složky v receptuře. Některé látky emulze destabilizují a je nutné použít koemulgátory. Jiné složky snižují viskozitu, což je kompenzováno stabilizátory.

Stabilizátory a koemulgátory

Někdy nestačí použít samotný emulgátor a receptura vyžaduje použití koemulgátoru pro zvýšení emulgačních vlastností, např. jsou to mastné alkoholy nebo estery. Případně výrobek vyžaduje stabilizátory, které přispívají k větší stabilitě emulze.

Textura konečného výrobku

Emulgátory ovlivňují také texturu kosmetických přípravků. Ta je ovlivněna velkým množstvím faktorů, takže nelze předem spolehlivě říci, jak bude konkrétní emulgátor reagovat ve spojení s ostatními složkami receptury, a obvykle je nutné to prakticky ověřit.

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ EMULGÁTORY

Olivem 1000

Jedná se o přírodní O/W emulgátor, vhodný pro široký rozsah pH 3-12, přidávaný do olejové fáze při teplotě 75 °C. Jeho vlastnosti se zlepšují přídavkem 0,2 % xantanové gumy. K zahuštění výrobku lze spolu s ním použít také koemulgátory, jako jsou cetyl a cetearyl alkoholy. INCI: Cetearyl olivát a sorbitan olivát. Je vhodný pro výrobu krémů a hustších typů emulzí.

Neocare P3R

Jedná se o přírodní W/O emulgátor vhodný pro vytváření velmi nízkoviskózních (tekutých) emulzí. Je vhodný pro výrobu za tepla i za studena, rozpouští se v olejové fázi. Vyžaduje však stabilizaci elektrolyty - MgSO4, NaCl a dalšími. INCI: polyglyceryl-3 polyricinoleát, polyglyceryl-3 ricinoleát

Beautyderm K10

Alternativou k dražšímu přípravku Olivem 1000 je Beautyderm. Jedná se o přírodní O/W emulgátor, rozpustný v olejové fázi při 70 °C, pH použití 2,5-7. INCI: sorbitan olivát, cetearyl glukosid, cetearyl alkohol. Oceníte ho při výrobě krémů nebo tělových mlék, ale i dalších výrobků.

Lecitin

Lecitin je dalším zástupcem přírodních neiontových W/O emulgátorů. Pro kosmetické použití se nejčastěji získává ze sójových bobů nebo slunečnice a je rozpustný v olejové fázi. Lecitin umožňuje tvorbu emulze, ale nezahušťuje výrobek, takže musí být kombinován s koemulgátory, jako je cetylalkohol nebo cetearylalkohol nebo zahušťovadlo xanthanová guma. Jeho výhodou je, že je šetrný k pokožce a hydratuje a používá se v nízkých koncentracích do 5 %.

Při výběru emulgátoru není nouze o faktory, které je třeba vzít v úvahu, ale právě zde se uplatní vaše kreativita. Obecně platí, že čím více složek váš výrobek obsahuje, tím obtížnější může být vybrat správný emulgátor, ale není to nemožné. Chce to jen trochu experimentovat a časem sami zjistíte, který emulgátor vám vyhovuje nejlépe.