SLEDUJTE novinky.
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Chcete o svou pleť pečovat i v zimních měsících? Hutnější krémy s vyšším podílem olejů jsou vhodné pro chladné a mrazivé období a ochrání vaši pleť před negativními vlivy počasí. Zkuste si vyrobit zimní krém na obličej podle našeho návodu s rostlinnou vazelínou Vegeline pro dlouhodobou hydrataci pleti.
Stejně jako ostatní emulze se i pleťové krémy skládají z vody a olejových složek. Ke spojení těchto dvou jinak nemísitelných složek se používá emulgátor, takže příprava takového výrobku bude vyžadovat zahřívání. Více se však dozvíte v našem návodu!
Fáze složení %A Demineralizovaná voda 62,83A Hamamelový hydrát 20,00A Kyselina hyaluronová HMW 0,20A Glycerin 5,00A alantoin 0,20A laktát sodný 60 % 1,00B Vegeline 70 4,00B Beautyderm K10 5,50C kyselina mléčná 0,27C Konzervační látka Cosgard 1,00 Skleněný kelímek ---
1. Vydezinfikujte veškeré náčiní, nádoby a obaly, které budete používat při výrobě krému, například etanolem z rozprašovače.2. Odvažte glycerin, alantoin a kyselinu hyaluronovou do tepelně odolné nádoby, dobře promíchejtedokud nevznikne hustá kaše.3. Poté k připravené glycerinové směsi přidejte zbývající složky fáze A (demineralizovanou vodu, mléčnan sodný a hydrolát), dobře promíchejte a nádobu pokrytou fólií umístěte na vodní lázeň.4. Do druhé žáruvzdorné nádoby navažte suroviny fáze B. Opět zakryjte fólií a stejně jako u fáze A začněte směs zahřívat na vodní lázni.5. Zahřívejte, dokud se fáze B zcela neroztaví a obě směsi nebudou mít přibližně stejnou teplotu (přibližně 70 °C). V tomto okamžiku, stále na vodní lázni, nalijte vodnou fázi A do olejové fáze Ba začněte okamžitě míchat tyčovým ponorným mixérem.6. Míchejte několik minut a poté směs za stálého míchání vyjměte z vodní lázně. Nepřestávejte míchat alespoň 5 minut, aby se obě fáze důkladně spojily. S klesající teplotou začne směs postupně houstnout, proto nezapomeňte během ochlazování každých několik minut směs pravidelně promíchat mixérem.7. Po vychladnutí zkontrolujte pH krému a v případě potřeby jej snižte pomocí kyseliny mléčné na 4,5-5,5. Množství kyseliny mléčné je však pouze orientační! Vždy kontrolujte pH každého výrobku a přidávejte kyselinu mléčnou po kapkách, viz Tipy a triky.8. Po úpravě pH přidejte konzervační prostředek a důkladně promíchejte. Poté krémem naplňte předem vydezinfikované nádoby.
Příprava emulzí může být někdy náročná, proto jsme pro vás připravili několik tipů a triků, které vám přípravu zimního pleťového krému usnadní. Práškové složky, tj. kyselinu hyaluronovou a alantoin, je dobré smíchat s glycerinem, aby se lépe rozpouštěly a hydratovaly. Jinak bude dlouho trvat, než získáte pěkný čirý gel kyseliny hyaluronové, a ve výsledném krému mohou být ještě několik hodin po přípravě hrudky nehydratované kyseliny hyaluronové, které však postupně zmizí. Před zahříváním ve vodní lázni nezapomeňte nádoby s fází A a B zakrýt fólií, aby se zabránilo odpařování vody nebo vniknutí vody do nádob. Pokud chcete pracovat s mimořádnou přesností, zvažte nádobu s fází A před zahříváním a hmotnost zaznamenejte. Po zahřátí nádobu znovu zvažte a doplňte odpařenou vodou. Pod horkou nádobu nezapomeňte umístit desku nebo jinou podložku; horké předměty negativně ovlivňují přesnost a funkčnost váhy.Při kombinování fází A a B zajistěte, aby obě směsi měly přibližně stejnou teplotu. V opačném případě,emulgátor ztuhne a způsobí, že se emulze a hrudky ve směsi nespojí. Použijte také tyčový mixér, abyste zajistili dobré spojení obou fází. Sáhněte po napěňovačích mléka, pokud mají dobrý výkon, v některých případech se stává, že obě fáze nejsou dobře spojeny.Pokud chcete ve výrobku použít konzervační přípravek Cosgard, je nutné snížit pH přidáním kyseliny mléčné. Vždy přidávejte kyselinu mléčnou po kapkách, důkladně promíchejte a zkontrolujte pH. Teprve poté pokračujtes dalším přídavkem, dokud nedosáhnete hodnoty pH mezi 4,5 a 5,5. Upozorňujeme, že množství kyseliny mléčné je pouze orientační a pH výrobku bude záviset na přesnosti vážení, kvalitě složek nebo na záměně složek či změně dávkování.
Níže vás seznámíme s jednotlivými surovinami používanými při výrobě zimního pleťového krému.Dozvíte se také více o možných záměnách nebo změnách v dávkování jednotlivých složek.
Základem pro výrobu většiny kosmetických přípravků je demineralizovaná voda. V tomto případě je doplněna hydrolátem, který může nahradit část nebo celou dávku demineralizované vody. Nepoužívejte běžnou voduvodu z vodovodu, protože obsahuje minerály, které mohou narušit stabilitu výrobku a celé emulze. Pokud se vám výrobek zdá příliš mastný a hustý, můžete zvýšit podíl vody v receptuře na úkor Vegelinu. Tuto strategii však vyzkoušejte až po nahrazení Vegeline rostlinnými oleji, protože viskozita výrobku se jistě změní. Jakékoli změny však zcela jistě povedou také ke změně hodnoty pH výrobku.
Hamamel je skvělá léčivá rostlina, která svými výtažky v hydrolátu pomáhá zklidnit podrážděnou a zarudlou pokožku. To oceníte zejména v zimních měsících, kdy je pokožka intenzivně vystavena mrazu nebo větru. Jak již bylo zmíněno, podíl hydrolátu v receptuře můžete zvýšit na úkor destilované vody, případně můžete zvolit jiný hydrolát podle svých preferencí. V každém případě však počítejte se změnou pH konečného výrobku, a tedy i s jiným množstvím kyseliny mléčné potřebným k úpravě pH.
Vysokomolekulární kyselina hyaluronová je skvělým doplňkem zimní kosmetiky pro své hydratační a zvláčňující vlastnosti. Místo čistě vodních sér zkuste v zimě přidávat kyselinu hyaluronovou do vodní fáze krémů a využívat tak výhod této složky v kombinaci s vodous rostlinnými oleji a másly.Kyselina hyaluronová pomáhá částečně zahušťovat přípravek a snižovat pocit mastnoty na pokožcez naneseného přípravku. Lze ji vynechat a nahradit vodou, dojde však ke změně viskozity výrobku.
Hlavní hydratační složkou zimního pleťového krému je glycerin. Je to čirá, viskózní tekutina, která se dobře rozpouští ve vodě a pomáhá hydratovat a udržovat vlhkost v pokožce.Kromě toho glycerin slouží k urychlení rozpouštění kyseliny hyaluronové ve vodných roztocích. Díky glycerinu bude kyselině hyaluronové trvat kratší dobu, než se plně hydratuje a vytvoří rovnoměrný gel. Podobně je na tom i alantoin. I proto je dobré glycerin z receptury nevynechávat. Pokud vám však tato složka nevyhovuje, můžete ji nahradit vodou.
Skvělou zklidňující látkou pro vaši pokožku je alantoin. V kombinaci s hydrolátem hamamelisu pomáhá snižovat zarudnutí a zklidňuje podráždění pokožky způsobené chladem nebo ostrým větrem. Alantoin má tu nevýhodu, že větší množství se ve vodě špatně rozpouští a je nutné ho zahřívat. I pak se však může stát, že po ochlazení roztoku se alantoin opět vysráží a vytvoří usazeniny na dně. V tomto případě platí, že méně je více, nezvyšujte zbytečně dávku alantoinu, tato látka je účinná již v malém množství. Předejdete tak problémům se stabilitou přípravku.Alantoin lze samozřejmě vynechat a nahradit ho vodou.
Další látkou s vlastnostmi podobnými glycerinu je laktát sodný. Jedná se o sodnou sůl kyseliny mléčné, tuto sloučeninu najdete ve formě bezbarvého roztoku, který se dobře rozpouští ve vodě.Mléčnan sodný je skvělým doplňkem dalších hydratačních složek, jako je glycerin nebo kyselina hyaluronová.Mléčnan sodný může pomoci snížit ztrátu vody z pokožky a udržet ji pružnou a hydratovanou během zimních měsíců. Jedná se o aktivní složku, takže ji opět můžete z receptu vynechat a nahradit glycerinem nebo vodou. Nezvyšujte zbytečně obsah laktátu sodného nad hodnotu doporučenou výrobcemmnožství - mohlo by to způsobit podráždění pokožky.
Pro vaše výrobky na rostlinné bázi je vhodná vazelína připravená čistě z rostlinných olejů, másela vosků. Nemusíte tedy již hledat náhradu za běžnou vazelínu pocházející z ropy. Vegelina díky své hustotě pomáhá dodávat zimnímu pleťovému krému potřebnou viskozitu, proto je možná i náhrada jinými rostlinnými oleji a másly, která však ovlivní výslednou konzistenci a viskozitu výrobku.Vegelina navíc vytváří na pokožce ochranný film, který ji chrání před mrazem, vlhkostí nebo větrem. Pokud máte sklon k suché nebo praskající pokožce, zvyšte dávku Vegelinu o 1-2 %, krém také mírně zhoustne.
Protože krém kombinuje vodní a olejové složky, je ke spojení obou fází zapotřebí emulgátor. V případě zimního krému byl zvolen Beautyderm K10. Jedná se o běžně používaný emulgátor pro výrobu pleťových krémů, tělových mlék nebo jiných emulzí.Dbejte na to, abyste ve výrobku nevynechali Beautyderm K10, jinak se voda a Vegeline nespojí. Změnou zastoupení přípravku Beautyderm K10 však můžete ovlivnit viskozitu výrobku. Pokud máte rádi tekutější krémy, snižte jeho obsah o 0,5-1 %, naopak pro hustší krém můžete obsah zvýšit asi o 1 %. Pokud nevíte, která varianta vám nejvíce vyhovuje, připravte si malé zkušební dávky krému s různými poměry emulgátorů.Tento emulgátor můžete v zimním krému nahradit například olivovým 1000.
Pro konečnou úpravu pH výrobku byla zvolena kyselina mléčná. Její výhodou oproti kyselině citronové je,prodává se již ve formě roztoku, takže není nutné připravovat roztok doma. K úpravě pH však lze použít 30 nebo 50% roztok kyseliny citronové - budete však potřebovat zcela jiné množství než u kyseliny mléčné.Přídavek kyseliny mléčné vynechejte pouze v případě, že pH výrobku je již bez úpravy mezi 5,5 a 4,5. V opačném případě přidávejte kyselinu mléčnou po kapkách a průběžně kontrolujte pH (např. lakmusovými tyčinkami), dokud nedosáhnete požadovaného rozmezí.
Skvělým konzervačním prostředkem pro přírodní kosmetiku je Cosgard. Jedná se o širokospektrální konzervační prostředek, který je však účinný pouze v kyselém pH, ideálně pod 5,5. Proto je nutné upravit pH výrobku pomocí kyseliny mléčné,jinak konzervační látka nebude účinná.V tomto případě je nutné konzervant přidat, protože zimní krém obsahuje také vodu, která by bez konzervační úpravy byla již po několika dnech skvělou živnou půdou pro bakterie, kvasinky nebo plísně a váš výrobek by byl nepoužitelný. Cosgard můžete nahradit jiným širokospektrálním konzervačním prostředkem, ale ujistěte se, že konzervační prostředek bude účinný při konečném pH výrobku. V opačném případě je třeba upravit pH výrobku.
Jak již bylo uvedeno, můžete experimentovat s domácími recepty, abyste dosáhli požadovaných vlastností. Konečný výsledek však může ovlivnit mnoho faktorů, jako je vlhkost, teplota, kvalita přísad nebo skladování. Před použitím jakékoliv suroviny k výrobě kosmetického přípravku se seznamte s jejími vlastnostmi, doporučeným dávkováním, podmínkami skladování nebo bezpečného zacházení. Každá surovina může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, proto doporučujeme před použitím výrobku zjistit, zda netrpíte alergií na některou ze surovin nebo na celý výrobek, např. kožním testem. Pokud máte velmi citlivou pleť nebo pleť se silným sklonem k akné či jiné kožní a zdravotní problémy, doporučujeme vám, abyste se před použitím nového výrobku na vaši pleť poradili s lékařem, ať už se jedná o domácí kosmetický výrobek, čistou surovinu nebo komerčně dostupný výrobek.
Potřebuje vaše pleť v zimě více výživy a péče? Zkuste to se zimním pleťovým krémem, který si můžete vyrobit podle našeho návodu.
Za skvělé informace a návod na článek děkujeme Ivaně Jačalové.
Máte nějaké zajímavé tipy a triky, které bychom mohli do tohoto návodu přidat? Napište nám na marketing@handymade.sk a podělte se s námi o své nové zkušenosti.
Přejeme vám krásný a kreativní den.
Do saponátu, přátelé.