Novinky v nabídce
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Chcete o svou pleť pečovat i v zimních měsících? Hutnější krémy s vyšším podílem olejů jsou vhodné pro chladné a mrazivé období a ochrání vaši pleť před negativními vlivy počasí. Zkuste si vyrobit zimní krém na obličej podle našeho návodu s rostlinnou vazelínou Vegeline pro dlouhodobou hydrataci pleti.
Stejně jako ostatní emulze se i pleťové krémy skládají ze složek na bázi vody a olejů. Ke spojení těchto dvou jinak nemísitelných složek se používá emulgátor, takže příprava takového výrobku bude vyžadovat zahřívání. Více se však dozvíte v našem návodu!
Příprava emulzí může být někdy náročná, proto jsme pro vás připravili několik tipů a triků, které vám výrobu zimního krému usnadní. Práškové složky, tj. kyselinu hyaluronovou a alantoin, je dobré smíchat s glycerinem, aby se lépe rozpouštěly a hydratovaly. Jinak bude dlouho trvat, než získáte pěkný čirý gel z kyseliny hyaluronové, a ve výsledném krému mohou být ještě několik hodin po přípravě hrudky nehydratované kyseliny hyaluronové, které však postupně zmizí. Před zahříváním ve vodní lázni nezapomeňte nádoby s fází A a B zakrýt fólií, aby se zabránilo odpařování vody nebo vniknutí vody do nádob. Pokud chcete pracovat s mimořádnou přesností, zvažte nádobu s fází A před zahříváním a hmotnost zaznamenejte. Po zahřátí nádobu znovu zvažte a doplňte odpařenou vodou. Pod horkou nádobu nezapomeňte umístit desku nebo jinou podložku; horké předměty nepříznivě ovlivňují přesnost a funkčnost váhy.Při kombinování fází A a B zajistěte, aby obě směsi měly přibližně stejnou teplotu. V opačném případě může emulgátor ztuhnout a způsobit, že se emulze a hrudky ve směsi nespojí. Použijte také tyčový mixér, abyste zajistili, že se obě fáze dobře spojí. Sáhněte po napěňovačích mléka, pokud mají dobrý výkon, v některých případech se stává, že obě fáze nejsou dobře spojeny.Pokud chcete ve výrobku použít konzervační prostředek Cosgard, musíte snížit pH přidáním kyseliny mléčné. Kyselinu mléčnou přidávejte vždy po kapkách, důkladně promíchejte a zkontrolujte pH. Pokračujte v dalších přídavcích, dokud nedosáhnete hodnoty pH mezi 4,5 a 5,5. Upozorňujeme, že uvedené množství kyseliny mléčné je pouze orientační a pH výrobku bude záviset na přesnosti vážení, kvalitě složek nebo na záměně složek či změně dávkování.
Níže vás seznámíme s jednotlivými surovinami používanými při výrobě zimního mléka.Dozvíte se také více o možných záměnách nebo změnách v dávkování jednotlivých surovin.
Základem pro výrobu většiny kosmetických přípravků je demineralizovaná voda. V tomto případě je doplněna hydrolátem, který může nahradit část nebo celou dávku demineralizované vody. Nepoužívejte běžnou vodu z vodovodu, protože ta obsahuje minerály, které mohou narušit stabilitu výrobku a celé emulze. Pokud se vám výrobek zdá příliš mastný a hustý, můžete zvýšit podíl vody v receptuře na úkor Vegelinu. Tuto strategii však vyzkoušejte až po nahrazení Vegeline rostlinnými oleji, protože viskozita výrobku se jistě změní. Jakékoli změny však zcela jistě povedou také ke změně hodnoty pH výrobku.
Hamamel je skvělá léčivá rostlina, která svými výtažky v hydrolátu pomáhá zklidnit podrážděnou a zarudlou pokožku. To oceníte zejména v zimních měsících, kdy je pokožka intenzivně vystavena mrazu nebo větru. Jak již bylo zmíněno, podíl hydrolátu v receptuře můžete zvýšit na úkor destilované vody, případně můžete zvolit jiný hydrolát podle svých preferencí. V každém případě však počítejte se změnou pH konečného výrobku, a tedy i s jiným množstvím kyseliny mléčné potřebným k úpravě pH.
Vysokomolekulární kyselina hyaluronová je skvělým doplňkem zimní kosmetiky pro své hydratační a zvláčňující vlastnosti. Místo čistě vodních sér zkuste v zimě přidávat kyselinu hyaluronovou do vodní fáze krémů a využívat výhod této složky v kombinaci s rostlinnými oleji a másly. Kyselina hyaluronová pomáhá částečně zahušťovat přípravek a snižovat pocit mastnoty na pokožce z naneseného přípravku. Lze ji vynechat a nahradit vodou, dojde však ke změně viskozity výrobku.
Hlavní hydratační složkou zimního pleťového krému je glycerin. Je to čirá, viskózní tekutina, která se dobře rozpouští ve vodě a pomáhá hydratovat a udržovat vlhkost v pokožce.Kromě toho glycerin slouží k urychlení rozpouštění kyseliny hyaluronové ve vodných roztocích. Díky glycerinu bude kyselině hyaluronové trvat kratší dobu, než se plně hydratuje a vytvoří rovnoměrný gel. Podobně je na tom i alantoin. I proto je dobré glycerin z receptury nevynechávat. Pokud vám však tato složka nevyhovuje, můžete ji nahradit vodou.
Skvělou zklidňující látkou pro vaši pokožku je alantoin. V kombinaci s hydrolátem hamamelisu pomáhá snižovat zarudnutí a zklidňuje podráždění pokožky způsobené chladem nebo ostrým větrem. Alantoin má tu nevýhodu, že větší množství se ve vodě špatně rozpouští a je nutné ho zahřívat. I pak se však může stát, že po ochlazení roztoku se alantoin opět vysráží a vytvoří usazeniny na dně. V tomto případě platí, že méně je více, nezvyšujte zbytečně dávku alantoinu, tato látka je účinná již v malém množství. Vyhnete se tak problémům se stabilitou přípravku.
Další látkou s vlastnostmi podobnými glycerinu je laktát sodný. Jedná se o sodnou sůl kyseliny mléčné, tuto sloučeninu najdete ve formě bezbarvého roztoku, který se dobře rozpouští ve vodě. Mléčnan sodný skvěle doplňuje další hydratační složky, jako je glycerin nebo kyselina hyaluronová. Mléčnan sodný může pomoci snížit ztrátu vody z pokožky a udržet ji pružnou a hydratovanou během zimních měsíců. Jedná se o aktivní složku, takže ji opět můžete z receptu vynechat a nahradit glycerinem nebo vodou. Nezvyšujte zbytečně obsah laktátu sodného nad úroveň doporučenou výrobcem - mohlo by dojít k podráždění pokožky.
Mangové máslo slouží v tomto receptu jako mimořádně výživná a ochranná složka. Je bohaté na antioxidanty, vitaminy A a E, které pomáhají regenerovat pokožku a zlepšují její pružnost. Díky své lehké textuře nezanechává pocit mastnoty a zároveň vytváří jemnou bariéru proti nepříznivým vlivům zimního počasí. Ideální pro suchou a citlivou pleť, kterou hydratuje a zjemňuje.
Protože krém kombinuje vodní a olejové složky, je ke spojení obou fází zapotřebí emulgátor. V případě zimního pleťového krému byl zvolen Beautyderm K10. Jedná se o běžně používaný emulgátor pro výrobu pleťových krémů, tělových mlék nebo jiných emulzí. Dbejte na to, abyste ve výrobku nevynechali Beautyderm K10, jinak se voda a Vegeline nespojí. Změnou zastoupení přípravku Beautyderm K10 však můžete ovlivnit viskozitu výrobku. Pokud máte rádi tekutější krémy, snižte jeho obsah o 0,5-1 %, naopak pro hustší krém můžete obsah zvýšit asi o 1 %. Pokud nevíte, která varianta vám nejvíce vyhovuje, připravte si malé zkušební dávky krému s různými poměry emulgátorů. Tento emulgátor můžete v zimním krému nahradit například olivovým 1000.
Pro konečnou úpravu pH výrobku byla zvolena kyselina mléčná. Její výhodou oproti kyselině citronové je, prodává se již ve formě roztoku, takže není nutné připravovat roztok doma. K úpravě pH však lze použít 30 nebo 50 % roztok kyseliny citronové - uvědomte si však, že budete potřebovat zcela jiné množství než u kyseliny mléčné. Přídavek kyseliny mléčné vynechejte pouze v případě, že pH výrobku je již bez úpravy mezi 5,5 a 4,5. V opačném případě přidávejte kyselinu mléčnou po kapkách a průběžně kontrolujte pH (např. lakmusovými tyčinkami nebo pH-metrem), dokud nedosáhnete požadovaného rozmezí.
Skvělým konzervačním prostředkem pro přírodní kosmetiku je Cosgard. Jedná se o širokospektrální konzervační prostředek, který je však aktivní pouze v kyselém pH, ideálně pod 5,5. Proto je nutné upravit pH výrobku kyselinou mléčnou, jinak konzervační prostředek nebude aktivní. V tomto případě je nutné konzervant přidat, protože zimní krém obsahuje také vodu, která by bez konzervační úpravy byla již po několika dnech skvělou živnou půdou pro bakterie, kvasinky nebo plísně a váš výrobek by byl nepoužitelný. Cosgard můžete nahradit jiným širokospektrálním konzervačním prostředkem, ale ujistěte se, že konzervační prostředek bude účinný při konečném pH výrobku. V opačném případě je třeba upravit pH výrobku.
Jak již bylo uvedeno, můžete experimentovat s domácími recepty, abyste dosáhli požadovaných vlastností. Konečný výsledek však může ovlivnit mnoho faktorů, jako je vlhkost, teplota, kvalita přísad nebo skladování.
Před použitím jakékoliv suroviny k výrobě kosmetického přípravku se seznamte s jejími vlastnostmi, doporučeným dávkováním, podmínkami skladování nebo bezpečného zacházení. Každá surovina může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, proto doporučujeme před použitím výrobku zjistit, zda netrpíte alergií na některou ze surovin nebo na celý výrobek, např. kožním testem. Pokud máte velmi citlivou pleť nebo pleť se silným sklonem k akné či jiné kožní a zdravotní problémy, doporučujeme vám, abyste se před použitím nového výrobku na vaši pleť poradili s lékařem, ať už se jedná o domácí kosmetický výrobek, čistou surovinu nebo komerčně dostupný výrobek.
Potřebuje vaše pleť v zimě více výživy a péče? Zkuste to se zimním pleťovým krémem, který si můžete vyrobit podle našeho návodu.
Za skvělé informace a návod na článek děkujeme Ivaně Jačalové.
Máte nějaké zajímavé tipy a triky, které bychom mohli do tohoto návodu přidat? Napište nám na marketing@handymade.sk a podělte se s námi o své nové zkušenosti.