SLEDUJTE novinky.
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Možná jste již narazili na zajímavá videa nebo fotografie želatinového mýdla, nebo o něm slyšíte poprvé, na tom nezáleží - můžete si vyrobit vlastní mýdlo doma. Želé mýdlo udělá radost na tváři nejen dětem, ale i dospělým, můžete ho použít jako dárek. Přinášíme vám dva recepty, jak si vyrobit želé mýdlo v pohodlí domova.
Níže najdete seznam ingrediencí na dvě základní želatinová mýdla. Samozřejmě se budeme věnovat i srovnání obou mýdel. Nejprve je však důležité si uvědomit, že aby mýdlo pěnilo, musí obsahovat tenzid, který zajistí čisticí a pěnivé účinky. Za druhé potřebujeme gelotvornou složku, v našem případě jsme zvolili karagenan - rostlinné zahušťovadlo, které se skvěle hodí k výrobě tuhých želé a je také veganské.
Fáze Složení %A Demineralizovaná voda 56,00A SCS - kokosový síran sodný 4,65B karagenan 2,25B Slídový prášek Jemný ametyst 0,50B Glycerin 36,10C levandulový esenciální olej 0,50C IPA (isopropylalkohol ) Podle potřeby Obdélníky silikonové formy ---
Fáze Složení v %A Demineralizovaná voda 71,00A Glycerin 10,00A Slídový prášek Enchanted forest 0,50A Karagenan 4,00B Decilglukosid 14,00C Kyselina mléčná 0,00C IPA (isopropylalkohol ) Podle potřebyC Borovicový esenciální olej 0,50 Obdélníky silikonové formy ---
1. Důkladně vydezinfikujte veškeré náčiní, nádoby nebo obaly, které budete používat, například etanolem.2. Odvažte karagenan, glycerin a práškovou slídu do nádoby, důkladně promíchejte na hustou kaši.Odstavte.3. Do druhé žáruvzdorné nádoby odvažte vodu a postavte ji na vodní lázeň, začněte zahřívat.4. Jakmile voda dosáhne mírného varu, přibližně 70-80 °C, vmíchejte prášek SCS. Po rozpuštění přidejte směs glycerinu, karagenanu a práškové slídy, kterou jste si připravili předem. Důkladně promíchejte.5. Udržujte při teplotě 70-80 °C po dobu asi 10 minut, aby se karagenan stihl rozpustit. Poté vyzkoušejte malé množství směsi na chladném talíři - pokud směs ztuhla, můžete ji z vodní lázně vyjmout.6. Protože směs tuhne poměrně rychle, budete muset přidat esenciální olej při ještě vyšší teplotě,pokud počkáte, až směs vychladne, ztuhne a olej nebude možné přidat.7. Ihned po přidání esenciálního oleje nalijte směs do zvolené silikonové formy a naplněnou formu postříkejte IPA - tím odstraníte případné bubliny.8. Po ztuhnutí je mýdlo připraveno k použití.
1. Opět vydezinfikujte veškeré náčiní, nádoby nebo obaly, např. etanolem.2. Odvažte glycerin, práškovou slídu a karagenan do žáruvzdorné nádoby, důkladně promíchejtena hustou kaši a přidejte demineralizovanou vodu.3. Tuto směs vložte do vodní lázně a zahřívejte, dokud se karagenan nerozpustí při 70 °C.Směs lze vyjmout z vodní lázně teprve tehdy, když karagenan ztuhne (vyzkoušejte to tak, že malé množství karagenanu položíte na talířek, pokud směs ztuhne, karagenan se dostatečně zahřál, pokud ne, pokračujte v zahřívání).4. Po vyjmutí z vodní lázně ihned přidejte decilglukosid a důkladně promíchejte. 5. Poté zkontrolujte pH a po kapkách přidávejte kyselinu mléčnou(uvedené množství je pouze orientační), aby se pH dostalo pod 7, ideálně 4,5-5,5 %.6. Přidejte esenciální olej, dobře promíchejte a ihned nalijte do připravené formy.7. Naplněnou formu postříkejte IPA, abyste odstranili bublinky. 8. Po ztuhnutí je mýdlo hotové a připravené k použití.
Zde je několik tipů a triků, včetně rad pro skladování, které vám pomohou výrobek úspěšně vyrobit a užívat si ho co nejdéle.Směs po vyjmutí z vodní lázně velmi rychle tuhne, proto neváhejte přidat esenciální olej.Vzhledem k vyšší teplotě se část oleje odpaří a může dojít k určité tepelné degradaci, ale když teplota klesne pod 40 °C, je směs příliš tuhá na to, aby se do ní mohly přidávat další látky.Z tohoto důvodu nebyla ve výrobku použita žádná konzervační látka, přestože je v želatinovém mýdle poměrně vysoké množství tenzidů a karagenanu. Zároveň při vyšší teplotě, kdy je ještě možné do směsi přidávat látky, by konzervant degradoval a neposkytoval by výrobku ochranu. Proto je také dobré výrobek co nejrychleji spotřebovat.Zároveň je dobré mýdlo po použití skladovat mimo dosah vody (pozor na zbytky vody v misce na mýdlo). Pokud chcete mýdlo skladovat, nedoporučujeme tak činit delší dobu, protože mýdlo začne bez použití vysychat. Připravujte si proto menší dávky mýdla, abyste měli vždy po ruce čerstvý výrobek.V případě výroby mýdla s decilglukosidem platí také předchozí rada. Opět platí, že decylglukosid a kyselinu mléčnou přidávejte ihned po vyjmutí mýdla z vodní lázně, jinak směs ztuhne a látky nebude možné přidat. Přestože vyšší teplota způsobí nepřesnosti při stanovení pH, neměla by výrazně ovlivnit konečné pH výrobku - cílem je přejít z alkalického pH (8 a více) na neutrální (pH 7) nebo mírně kyselé (do pH 4,5).
Zde uvádíme srovnání vlastností obou mýdel, abyste si mohli vybrat to, které vám bude nejlépe vyhovovat.Na první pohled se mýdla liší již svým pracovním postupem, protože v prvním případě používáme práškový a ve druhém tekutý tenzid. Tyto tenzidy mají také rozdílné pH, decylglukosid je silně zásaditý, takže je nutná úprava pH. pH mýdla s SCS můžete upravit také, ale protože SCS má nižší pH než decylglukosid, není to tak nutné. Při používání mýdlo s obsahem decylglukosidu poskytovalo o něco více pěny, ale pokud vám mýdlo příliš ztuhlo, takové mýdlo zvládne jen jedno další zahřátí pro další rozpouštění. V ostatních ohledech však bylo srovnatelné s želatinovým mýdlem s SCS.Hlavním kritériem pro vás tedy bude pravděpodobně dostupnost surovin, pokud máte SCS po ruce, zvolte toto mýdlo. Pokud raději pracujete s glukosidy, je pro vás vhodné želé mýdlo obsahující decylglukosid.
Níže si projdeme jednotlivé suroviny a jejich význam pro recepturu. Dozvíte se také více o jejich možných náhradách, abyste si mohli recept na želé mýdlo přizpůsobit.
Základem pro rozpouštění tenzidů neboli tvorbu želé je demineralizovaná voda. Díky této vodě v kombinacis karagenanem získáte pevný gel nebo želé. Pokud chcete, můžete demineralizovanou vodu nahradit květinovými hydroláty. Květinové hydroláty navíc mohou výrobku dodat jemnou vůni, která může nahradit použití éterických olejů.
Glycerin je důležitou složkou obou receptur. Jedná se o alkohol, v tomto případě rostlinného původu, který má široké využití v kosmetickém průmyslu jako zvlhčovač pokožky. V našem případě glycerin pomáhá urychlit rozpouštění karagenanu, protože poskytuje práškové formě karagenanu lepší prostředí pro hydrataci, než kdyby byl karagenan přidán přímo do vody - vytvořil by hrudky. Totéž platí pro použití práškové slídy, díky glycerinu se rychleji rozptýlí a rovnoměrněji zabarví výrobek.Proto glycerin z výrobku nevynechávejte ani zásadně neměňte jeho zastoupení v receptuře,protože by se mohlo stát, že nakonec získáte jinou sílu želatinového mýdla.
Zahušťovadlem a želírující látkou v tomto receptu je karagenan. Díky této látce rostlinného původu získáme krásně pevné želé. Karagenan se ve vodě rozpouští při zahřátí na teplotu přibližně 70 °C, proto je nutné výrobky s jeho přítomností zahřívat, jinak vám mýdlo neztuhne.Karagenan lze nahradit živočišnou želatinou, ale počítejte s tím, že při stejném dávkování můžete získat jinak tuhé želé. Také bude pravděpodobně nutné vyzkoušet dávky s různými poměry želatiny, než dosáhnete požadované tuhosti.Pokud chcete méně tuhé želé, můžete samozřejmě snížit obsah karagenanu přibližně o 0,5 až 1 %.V opačném případě, pokud chcete pevnější želé, zvyšte obsah karagenanu o stejné množství.
SCS neboli sodium coco sulfate je tenzid, který se hojně používá v různých typech kosmetiky vyžadujících pěnivé a čisticí účinky. SCS se prodává ve formě bílých kuliček, a tak se při manipulaci s ním intenzivně nešíří vzduchem a nedráždí dýchací cesty jako SCI. Pokud se používání sulfátů v kosmetice vyhýbáte, vyzkoušejte náš druhý recept na želé mýdlo obsahující decylglukosid. Jinak je SCS vhodnou formou tenzidu, který se snadno dávkuje a rychle se rozpouští ve vodě.
Alternativou k použití SCS je decylglukosid. Jedná se o tekutý tenzid s vyšším pH, proto je nutná úprava pH konečného produktu. Decilglukosid má podobné vlastnosti jako kokosový glukosid, nicméně tuto možnost jsme netestovali, takže nemůžeme zaručit, že výsledné mýdlo při použití kokosového glukosidu ztuhne.Decilglukosid poskytuje intenzivní a bohatou pěnu, která je výraznější než při použití SCS. Pokud máte decylglukosid po ruce, vyzkoušejte variantu želatinového mýdla i s jeho použitím.
Slídové prášky se nejčastěji používají k obarvení vašich výrobků a lze je použít v široké škále produktů. Slídové prášky se obvykle kombinují s glycerinem, aby se po přidání vody rovnoměrně rozptýlily. Slídové prášky lze také přidat na konci do ještě tekutého výrobku, ale hrozí riziko, že se nezbarvídůkladně promíchat a ve výrobku zůstanou hrudky. Intenzitu zabarvení výrobku si můžete zvolit sami, slídové prášky můžete dávkovat, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu. Zároveň máte na výběr širokou škálu barev, takže si můžete vytvořit výrobek přesně podle svých představ.
Esenciální oleje byly použity pro získání příjemné vůně hotových mýdel, tyto koncentrované aromatické výtažky z rostlin prostoupí vaše výrobky různými vůněmi. Jejich výhodou a zároveň nevýhodou je, že se intenzivněji uvolňují za tepla. Proto když je přidáte do horké směsi, část těchto olejů ztratíte; na druhou stranu při sprchování a kontaktu s teplou vodou se budou z mýdla uvolňovat intenzivněji,takže si je vychutnáte ještě více.Samozřejmě si můžete vyrobit i nevonící verzi mýdla bez těchto látek. Nebo můžete sáhnout po vonných olejích, to jsou synteticky připravené vonné látky. Na druhou stranu vám nabídnou ještě širší škálu vůní než esenciální oleje.
Kyselina mléčná byla v tomto případě použita k úpravě pH. Kyselina mléčná má tu výhodu, že se prodává již jako roztok, odpadá tedy rozpouštění a příprava roztoku jako v případě kyseliny citronové. Zároveň je kyselina mléčná poměrně koncentrovaná, takže jí nebudete potřebovat takové množství jako v případě kyseliny citronové.Proto je také vhodné při úpravě pH postupovat pomalu, přidávat kyselinu po kapkách, důkladně míchat, kontrolovat pH a v případě potřeby přidat další kyselinu. Ke kontrole hodnoty pH můžete použít například pH papír.
IPA neboli isopropylalkohol je univerzální prostředek k odstranění bublinek z mýdel připravených buďz mýdlových hmot nebo z želé. Pomáhá také zabránit tvorbě mýdlového prachu v případě běžných tukových a hydroxidových mýdel. Nejjednodušší je mít po ruce IPA ve spreji, ale pokud IPA zrovna nemáte, nemusíte tuto látku používat.Počítejte však s tím, že vaše mýdlo bude mít na povrchu bublinky.
Jak již bylo zmíněno, můžete experimentovat s domácími recepty, abyste dosáhli požadovaných vlastností. Konečný výsledek však může ovlivnit mnoho faktorů, jako je vlhkost, teplota, kvalita surovin a skladování. Před použitím jakékoliv suroviny k výrobě kosmetického výrobku se seznamte s jejími vlastnostmi, doporučeným dávkováním, podmínkami skladování nebo bezpečného zacházení. Každá surovina může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, proto doporučujeme před použitím výrobku zjistit, zda netrpíte alergií na některou ze surovin nebo na celý výrobek, např. kožním testem. Pokud máte velmi citlivou pleť nebo pleť se silným sklonem k akné či jiné kožní a zdravotní problémy, doporučujeme vám, abyste se před použitím nového výrobku na vaši pleť poradili s lékařem, ať už se jedná o domácí kosmetický výrobek, čistou surovinu nebo komerčně dostupný výrobek.
Želatinové mýdlo je zábavný a zajímavý způsob, jak oživit večerní rituál nebo zpříjemnit dětem nezbytnou hygienickou rutinu. Už jste někdy něco podobného vyzkoušeli?Děkujeme Ivaně Jakalové za skvělý návod na výrobu želatinového mýdla.
Pokud máte jakékoli dotazy a nápady, jak želé mýdlo ještě vylepšit, určitě nám napište na marketing@handymade.skNež se opět uvidíme u dalšího návodu nebo článku, mějte hezký a tvořivý den.
Do namydlení, přátelé.