SLEDUJTE novinky.
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Už jste slyšeli o tělovém jogurtu? Jsou to lehké gelové emulze, které pokožku nejen vyživují, ale také jí dodávají potřebnou hydrataci. Tělové jogurty si zamilujete zejména v létě, protože obsahují minimum olejů a pokožku krásně osvěží. Jejich výroba není o nic složitější než výroba běžného tělového krému.
Tělový jogurt se skládá z podobného základu jako tělový krém, tedy ze směsi vody a olejů, které jsou spojeny emulgátorem. Kromě toho se však do tělového jogurtu přidávají gelotvorné látky, nejčastěji rostlinné gumy, které dodávají konečnému výrobku charakteristickou lehkou a gelovou konzistenci.
SLOŽENÍ stupeň %A Demineralizovaná voda 77,66B Xanthanová guma 0,80B Slídový oslnivec 0,04B Glycerin 5,00C měsíčkový macerát v oleji 7,00C bavlníkový olej 3,00C C Cetearylalkohol 1,00C Beautyderm K10 4,00D Euxyl PE 9010, konzervant 1,00D Tokoferylacetát 0,50 Skleněný kelímek, hliníkové víčko - - - -
1. Dezinfikujte veškeré náčiní, nádoby a obaly, které přicházejí do styku s výrobkem nebo surovinami, např. etanolem.2. Odvažte suroviny z fáze B, tj. xantanovou gumu, glycerin a práškovou slídu, do žáruvzdorné nádoby. Dobře promíchejte, aby vznikla hustá kaše bez hrudek.3. Do suspenze surovin z fáze B přidávejte po malých množstvích vodu a míchejte, dokud se nevytvoří gel, poté nádobu zakryjte fólií.4. Odvažte suroviny z fáze C do druhé žáruvzdorné nádoby, nádobu zakryjte potravinovou fólií.5. Umístěte nádobu s gelem a surovinami z fáze C do vodní lázně a zahřívejte, dokud se fáze C nerozpustí a obě směsi nebudou mít přibližně stejnou teplotu.6. Poté za stálého míchání tyčovým mixérem nebo napěňovačem mléka přidejte gel po malých množstvích do nádoby se surovinami fáze C. Intenzivně míchejte, aby se obě fáze spojily.7. Během chlazení pokračujte v míchání. Po dosažení pokojové teploty přidejte konzervační látku a tokoferylacetát a opět dobře promíchejte.8. Pokud je to možné, nechte směs stát přes noc v nádobě zakryté potravinovou fólií, aby se hydratovaly zbytky xantanové gumy. Poté znovu promíchejte a naplňte do nádoby.
Na následujících řádcích najdete několik tipů, jak řešit problémy při výrobě tohoto osvěžujícího tělového jogurtu. Při použití rostlinných gum, jako je xanthanová guma, je dobré tyto látky hydratovat tak, že je nejprve rozmícháte v glycerinu. Tím se sníží množství hrudek, které xanthanová guma vytvoří po přidání vody, a také se zkrátí doba potřebná k hydrataci a rozpadu těchto hrudek. Do této glycerinové směsi je také vhodné přidat prášková barviva, například práškovou slídu. Pokud byste je přidali do hotového jogurtu, mohly by se vytvořit hrudky nerozmixovaného barviva.Pokud zjistíte, že váš gel má příliš mnoho hrudek, nezoufejte, hrudky přirozeně zmizí přibližně po 24 hodinách, kdy xantanová guma samovolně hydratuje. Výrobek dobře promíchejte a po dokončení jej nechte odstát, abyste získali konečnou jogurtovou konzistenci.Gel přidejte do fáze s olejovými složkami (fáze C) ještě ve vodní lázni, aby emulgátor a cetearylalkohol nestačily ztuhnout (protože se používá jen malé množství těchto složek a začnou tuhnout ihned po vyjmutí z vodní lázně). Po přidání gelu směs dobře promíchejte, vyjměte z vodní lázně, ideálně za stálého míchání, a pokračujte v přidávání zbytku gelu.Tokoferylacetát a konzervační látku přidávejte až po vychladnutí gelu, protože se jedná o tepelně citlivé suroviny, které by se teplem znehodnotily. Současně ani celkový tělový jogurt nemá rád rychlé změny teplot, proto se snažte nenechávat výrobek na přímém slunci nebo v přetopených místnostech, protože by se emulze mohla oddělit.
Níže naleznete základní informace o složkách použitých v našem tělovém jogurtu. Dozvíte se také více o tom, jak tyto složky nahradit, zda je lze vynechat, nebo se dozvíte o dalších možnostech, jak si výrobek přizpůsobit.
Základem většiny kosmetických výrobků je voda. Při výrobě se vždy používá demineralizovaná nebo destilovaná voda; běžná voda z vodovodu obsahuje minerály, které mohou narušit stabilitu výrobku. Pokud chcete nahradit destilovanou vodu, sáhněte po květinových hydrolátech, které navíc dodají vašemu výrobku příjemnou vůni. Samozřejmě můžete hydroláty nahradit i jen část destilované vody nebo zkombinovat několik hydrolátů.
Pro dosažení gelové konzistence tělového jogurtu je nezbytné použít gelotvorné činidlo. V našem případě byla použita xantanová guma, protože je snadno dostupná a snadno se s ní pracuje, takže její použití mohou vyzkoušet i začátečníci. Výhodou xantanové gumy je také její dobrá stabilita. Změnou poměru, tj. množství xantanové gumy v receptuře, měníte i konečnou viskozitu výsledného výrobku. Pokud chcete pevnější a hustší konzistenci jogurtu na tělo, zvyšte množství xantanové gumy o 0,05 až 0,1 %; při použití více než 1 % xantanové gumy by mohl být výrobek příliš hustý nebo dokonce lepkavý.Chcete-li naopak výrobek zředit, snižte množství xantanové gumy o 0,1 %, dokud nedosáhnete požadované konzistence.Xantanová guma je tedy klíčovou složkou jogurtu pro tělo. Můžete je nahradit jinými rostlinnými gumami a zahušťovadly, ale počítejte se změnou viskozity a konzistence, která bude například při použití karagenanu výrazná(karagenan v množství 1 % vytváří až tuhé želé, proto použijte menší množství nebo zkuste jinou rostlinnou gumu).
Jemná růžová barva našeho tělového jogurtu je způsobena použitím slídového prášku dané barvy. Při výběru slídového prášku je k dispoziciširoká škála barev, takže si klidně vyberte tu, která se vám nejvíce líbí. Intenzitu barvy můžete ovlivnit také množstvím použitého slídového prášku. Případně můžete slídový prášek zcela vynechat, tělový jogurt pak bude mít bílou barvu.Pokud chcete mít tělový jogurt třpytivý, můžete jako alternativu slídového prášku použít také třpytky. Slídový prášek nebo třpytky dobře promíchejte s glycerinem a xantanovou gumou, aby byl prášek ve výrobku rovnoměrně rozptýlen a netvořily se hrudky.
Rostlinný glycerin plní ve složení tělového jogurtu několik funkcí. Především je to účinný zvlhčovač pokožky, glycerin zanechává na pokožce jemný pocit, pomáhá ji hydratovat a zadržovat vodu. Na druhou stranu zvlhčuje i další suroviny, jako jsou rostlinné gumy, a usnadňuje rozptýlení těchto látek ve výrobku.Pokud je to možné, glycerin z výrobku nevynechávejte, protože vám usnadní práci s práškovými surovinami. Na druhou stranu si můžete pohrát s poměrem této látky v receptuře.
Zástupcem surovin na bázi oleje je měsíčkový macerát ve slunečnicovém oleji. Díky maceraci měsíčku v oleji můžete využívat blahodárných účinků této rostliny ještě dlouho po odkvětu a přenést cenné rostlinné látky do kosmetických přípravků. Rostlinný macerát v oleji můžete samozřejmě nahradit jiným olejovým macerátem nebo zvolit rostlinný olej. Můžete také zvýšit podíl macerátu v receptuře, pokud se vám zdá, že výrobek není pro pokožku dostatečně výživný. Pokud chcete méně mastný výrobek, snižte podíl měsíčkového macerátu v receptuře.
Bavlníkový olej v receptuře na tělový jogurt oceníte, pokud máte suchou, popraskanou nebo namáhanou pokožku. Tento ošetřující olej je však vhodný i pro jiné typy pokožky. Máte však jiný oblíbený rostlinný olej? Neváhejte bavlníkový olej v receptu na tělový jogurt nahradit. Případně zvyšte zastoupení oleje v receptu, pokud máte pocit, že by vaše pokožka ocenila více olejových složek. Opět platí, že množství bavlníkového oleje v receptu můžete také snížit, pokud vám oleje ve výrobcích příliš nevyhovují. Olej však nevynechávejte úplně, protože by to mohlo ohrozit stabilitu emulze.
Mezi alkoholy připomínající vosky patří cetearylalkohol. Na rozdíl od nejznámějšího alkoholu, ethanolu, je cetearylalkohol pevná látka prodávaná ve formě bílých granulí připomínajících vosk. Má také podobné vlastnosti jako vosk ve výrobcích - rozpouští se až při zvýšené teplotě, čímž zahušťuje výrobky a dodává jim pevnější konzistenci. Na rozdíl od pravých vosků nezanechává na pokožce nepříjemný voskový film.Cetearylalkohol slouží také jako koemulgátor a zlepšuje tak stabilitu emulze. Také z tohoto důvodu jej z receptury nevynechávejte. Můžete ho nahradit například cetylalkoholem s podobnými vlastnostmi. Zvýšením množství cetearylalkoholu v receptuře získáte hustší tělový jogurt, zatímco jeho snížením bude výrobek řidší.
Hlavním emulgátorem v receptuře tělového jogurtu je Beautyderm K10. Tento emulgátor má podobné vlastnosti jako Olivem 1000, takže jej lze také nahradit, ale při záměně těchto emulgátorů počítejte s malou změnou viskozity. Emulgátor je pro tělový jogurt nezbytný, protože se snažíme spojit vodní a olejové složky dohromady a vytvořit emulzi. Právě díky emulgátoru můžete emulzi úspěšně vytvořit. Pokud zvyšujete zastoupení oleje v receptuře o více než 1-2 procenta, je dobré mírně zvýšit i množství emulgátoru. Emulgátorem můžete také částečně ovlivnit konzistenci, větší množství emulgátoru způsobí zahuštění výrobku.
Protože tělový jogurt obsahuje vodu a složky na vodní bázi, neobejde se bez konzervační látky. V tomto případě byl zvolen Euxyl PE 9010, protože tento konzervant působí v širokém rozsahu pH, a je proto vhodný pro začátečníky. Euxyl lze nahradit jiným širokospektrálním konzervantem, ale pozor na pH, při kterém je konzervant účinný. Některé konzervační látky, například Cosgard, působí pouze v kyselém pH, proto je nutné upravit pH celého výrobku také přidáním roztoku kyseliny mléčné nebo citronové. Určitě však nevynechávejtepřidání konzervačního prostředku, protože výrobek rychle podlehne zkáze a mohl by potenciálně způsobit problémy na vaší pokožce v důsledku rozsáhlé mikrobiální kontaminace výrobku.
Stabilizátorem olejů je tokoferylacetát. K čemu takový stabilizátor slouží? V první řadě tokoferylacetát zajišťuje, že oleje neoxidují tak rychle, což vám umožní užívat si výrobek déle. Tokoferylacetát má tedy antioxidační vlastnosti a nazývá se také vitamin E. Tato látka účinně vyživuje pokožku a je dobře rozpustná v olejích. Přídavek tokoferylacetátu lze vynechat, ale v takovém případě mohou oleje ve výrobku rychleji oxidovat. Na druhou stranu tokoferylacetát nenahrazuje konzervační látku, protože vitamin E nemá vliv na stabilitu vodných surovin a vody. Lze jej také nahradit tokoferolem 96 %.
Jak již bylo uvedeno, můžete experimentovat s domácími recepty, abyste dosáhli požadovaných vlastností. Konečný výsledek však může ovlivnit mnoho faktorů, jako je vlhkost, teplota, kvalita surovin a skladování. Před použitím jakékoliv suroviny k výrobě kosmetického přípravku se seznamte s jejími vlastnostmi, doporučeným dávkováním, podmínkami skladování nebo bezpečného zacházení. Každá surovina může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, proto doporučujeme před použitím výrobku zjistit, zda netrpíte alergií na některou ze surovin nebo na celý výrobek, např. kožním testem. Pokud máte velmi citlivou pleť nebo pleť se silným sklonem k akné či jiné kožní a zdravotní problémy, doporučujeme vám, abyste se před použitím nového výrobku na vaši pleť poradili s lékařem, ať už se jedná o domácí kosmetický výrobek, čistou surovinu nebo komerčně dostupný výrobek.
Tělový jogurt oceníte jako skvělý hydratační přípravek, zejména v létě. Zkoušeli jste si ho vyrobit z iho?Pokud jste ho vyrobili a máte dotazy k postupu, ingrediencím nebo chcete přidat zajímavý tip na vylepšení receptu, neváhejte nám napsat na marketing@handymade.skVšichni spáči budou nadšeni.
Děkujeme Ivaně Jačalové za tento skvělý návod na výrobu jogurtu na tělo.
Do dalšího setkání zůstaňte kreativní.
Do zmlsání, přátelé.