SLEDUJTE novinky.
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Pokud je tělové mléko součástí vaší kosmetické rutiny, určitě si ho zapamatujte. Přinášíme vám návod na lehké tělové mléko s příjemnou květinovou vůní. Jeho výroba není příliš složitá a právě výroba tělových mlék je skvělým způsobem, jak si zdokonalit své dovednosti při výrobě emulzí.
Tělové mléko se skládá z vody a olejů, takže vzniká emulze. Pro úspěšné spojení těchto složek a zahuštění výrobku je nutné použít emulgátor, v našem případě Olivem 1000. Pro získání jemné světle zelené barvy byla použita prášková slída a vůně byla přidána vonným olejem.
Složení fáze %A Demineralizovaná voda 58,12A Glycerin 5,00A Jasmínový hydrolát 20,00A Slídový prášek Enchanted forest 0,06B Konopný olej 11,97B Olivem 1000 3,30C vonný olej, Prales Costa Rica 0,50C Kyselina mléčná 0,05C Cosgard - konzervační prostředek 1,00 Plastová láhev, průhledná, dávkovač ---
1. Dezinfikujte veškeré náčiní, nádoby a obaly, které přicházejí do styku s výrobkem nebo surovinami, např. etanolem.2. Odvažte glycerin a slídový prášek do žáruvzdorné nádoby, důkladně promíchejte, abyste odstranili hrudky. Poté přidejte vodu a hydrolát, znovu promíchejte.3. Do druhé žáruvzdorné nádoby navažte suroviny fáze B, tj. olej a emulgátor.4. Obě nádoby zakryjte fólií a umístěte na vodní lázeň. Zahřejte, dokud se emulgátor nerozpustí a obě směsi nedosáhnou přibližně stejné teploty (asi 70 °C).5. Ještě ve vodní lázni nalijte vodní složky (fáze A) do olejových složek (fáze B) a ihned začněte míchat pomocí napěňovače mléka nebo tyčového mixéru. Vyjměte nádoby z vodní lázně a pokračujte v míchánípokračujte v míchání.6. Míchejte přibližně pět minut (při přerušení míchání se fáze nesmí oddělit), poté směs pravidelně každých několik minut znovu promíchejte mixérem/pěničem mléka, dokud zcela nevychladne.7. Po vychladnutí vmíchejte vonný olej do tělového mléka a zkontrolujte pH. Cílem je dosáhnout pHmezi 4,5 a 5,5. V případě potřeby snižte pH přidáním kyseliny mléčné. Přidávejte kyselinu mléčnou po kapkách, důkladně promíchejte a po každém přidání zkontrolujte pH. Uvedené množství kyseliny mléčné je pouze orientační (viz Tipy a triky).8. Po úpravě pH přidejte konzervační látku a důkladně ji do směsi vmíchejte.9. Naplňte do vybrané dezinfikované nádoby.
Usnadněte si výrobu tělového mléka díky našim tipům a trikům, které vám pomohou celou výrobu zjednodušitvýrobní proces.Při zahřívání vodní a olejové fáze používejte vodní lázeň. Ujistěte se, že jsou nádoby zakryty fólií- zabráníte tak nadměrnému odpařování vody a také tomu, aby se voda z lázně dostala do olejové fáze. Pokud máte po ruce kuchyňský nebo infračervený teploměr, určitě ho použijte. Vodní a olejovou fázi je dobré spojit, když dosáhnou přibližně stejné teploty, tedy asi 70 °C. Vodní fázi vždy přelévejte do olejové fáze ještě ve vodní lázni. Jakmile se fáze spojí, začněte intenzivně míchat napěňovačem mléka nebo tyčovým mixérem. Během míchání vyjměte z vodní lázně a pokračujte v míchání po dobu nejméně 5 minut. Poté směs pravidelně míchejte každých několik minut, jak se ochlazuje. S klesající teplotou bude výrobek houstnout, proto nezapomeňte pravidelně míchat.Teprve po ochlazení upravte pH výrobku a přidejte látky citlivé na teplo. Při úpravě pH přidávejte kyselinu mléčnou pouze po kapkách, důkladně promíchejte a zkontrolujte pH. Uvedené množství kyseliny mléčnéje pouze orientační a závisí na mnoha faktorech, jako je šarže hydrolytu, teplota, přesnost vážení, záměna v receptuře atd. Úprava pH na 4,5-5,5 je nutná nejen pro lepší snášenlivost mléka pokožkou (pH 4,5-5,5 představuje fyziologické pH pokožky), ale také pro funkčnost konzervační látky. Přípravek Cosgard je nejúčinnější při kyselém pH, ideálně pod pH 5,5. Proto rozhodně nezanedbávejte úpravu pH a konzervační prostředek přidávejte až po úpravě pH.Pokud se vám stane, že se směs nespojila a dochází k oddělení vodné a olejové fáze, ujistěte se, že obě fáze měly před spojením stejnou teplotu. Konečnou viskozitu výrobku také zjistíte až po jeho ochlazení,takže pokud je směs ještě horká a příliš řídká, pokračujte v míchání mixérem - směs po ochlazení zhoustne. Pokud je mléko po ochlazení směsi stále příliš řídké, zkontrolujte, zda váš emulgátor není po záruce, a také zkontrolujte, zda jste použili Olivem 1000 (emulgátory nejsou, co se týče zahušťování, identické, pokud změníte emulgátor, může být nutné změnit dávkování). Případně můžete vyměnit napěňovač mléka za tyčový mixér, některé napěňovače mléka nemají dostatečný výkon na spojení emulze.
Níže se dozvíte více o různých surovinách používaných k výrobě tělového mléka.Dozvíte se také více o případných náhradách nebo změnách, které můžete v receptu provést.
K dosažení emulzní vazby jsou zapotřebí kvalitní suroviny. Proto je při výrobě kosmetiky důležité používat demineralizovanou nebo destilovanou vodu. Tato voda neobsahuje minerály, které by mohly narušit stabilitu emulze, atd. Destilovanou vodu v receptuře lze nahradit květinovými hydroláty, které se rovněž získávají destilací, ale obsahují různé cenné složky z květin a rostlin, z nichž byly vydestilovány. Mnoho hydrolátů mámají také příjemnou vůni, a proto mohou být náhradou parfémů.
Skvělou hydratační složkou pro vaši pokožku je glycerin. Tento alkohol je dobře rozpustný ve vodě, proto je vhodné jej přidávat do vodné fáze výrobků. Pomáhá déle udržet vlhkost v pokožce, a tím ji intenzivně hydratuje. Zároveň se díky glycerinu lépe rozptylují prášková barviva a látky,proto se doporučuje smíchat práškovou slídu s glycerinem před přidáním vody a hydrolátů.Glycerin lze z receptury vynechat a nahradit ho vodou, nebo si s obsahem glycerinu pohrát, používá se až do 10 % obsahu.
O květinových hydrolátech a možnosti nahrazení destilované vody těmito látkami jsme hovořili výše. Květinové hydroláty přinášejí do vašich výrobků mnoho výhod rostlin, z nichž jsou získávány, a zároveň dodávají výrobku jemnou vůni. Hydrolát můžete samozřejmě nahradit destilovanou vodou nebo si pohrát s poměrem vody a hydrolátu.Ať tak či onak, jakákoli změna hydrolátů v receptuře, ať už typu nebo poměru, bude mít za následek změnu množství kyseliny mléčné potřebné k úpravě pH. Proto je vždy nutné přidávat kyselinu mléčnou postupně, protože i jednotlivé šarže hydrolátů se od sebe mohou lišit, a tím ovlivnit konečné pH výrobku.
Slídový prášek byl použit jako barvivo pro získání jemné nazelenalé barvy. Slídový prášek je k dispozici v široké škále barev, takže fantazii se meze nekladou. Můžete si pohrát s množstvím použité slídového prášku a dosáhnout tak různých barevných odstínů. Případně můžete slídový prášek zcela vynechat a nahradit jej vodou.
Základem olejové fáze je konopný olej. Tento olej je bohatý na různé nenasycené mastné kyseliny a vitaminy, takže se skvěle hodí pro různé typy pleti. Konopný olej můžete samozřejmě nahradit jiným rostlinným olejem dle vlastního výběru. Konopný olej má však tu výhodu, že je poměrně bohatý na živinya je cenově výhodný.Můžete také vyzkoušet směs různých olejů nebo změnit zastoupení oleje v receptu. Pokud trpíte suchou pokožkou, můžete zvýšit podíl oleje v tělovém mléku.
Další součástí receptu na tělové mléko je emulgátor. Emulgátory jsou složky, které pomáhají spojit vodu a olejové složky a vytvořit emulzi. Díky tomu získáte úžasně krémovou konzistenci tělového mléka. Emulgátory také pomáhají zvyšovat viskozitu výrobku, takže pokud chcete tekutější tělové mléko, snižte emulgátor a naopak.Jednotlivé emulgátory se od sebe samozřejmě liší, a tím se liší i jejich emulgační a zahušťovací schopnost. Pokud tedy nahradíte Olivem 1000 jiným emulgátorem, může být nutné upravit dávkování, abyste dosáhli požadované konzistence.
Pro získání příjemné tropické vůně bohaté na lilie byl použit vonný olej Prales Costa Rica. Přestože se jedná o synteticky připravený vonný olej, díky tomuto způsobu přípravy si můžete vychutnat vůně, které byby nebylo možné získat ve formě esenciálních olejů. Éterické oleje jsou však alternativou vonných olejů, a proto je můžete použít i jako jejich náhradu.Nezapomeňte, že esenciální i vonné oleje jsou citlivé na teplo, proto je přidávejte pouze do vychlazeného výrobku. Zároveň dodržujte dávkování, vhodné dávkování pro váš výrobek najdete například v normách IFRA uvedených u výrobku.
Hlavní úlohou kyseliny mléčné v tomto výrobku je úprava pH. Výhodou kyseliny mléčné oproti kyselině citronové je skutečnost, že kyselina mléčná je tekutá, takže nemusíte předem připravovat roztok jako v případě granulované kyseliny citronové.Samozřejmě můžete upravit pH i roztokem kyseliny citronové, ale opět se bude potřebné množství kyseliny citronové lišit od kyseliny mléčné, takže ji přidávejte postupně a kontrolujte pH.
V neposlední řadě výrobky obsahující vodu vyžadují konzervační látku. Nejinak je tomu i v tomto případě. V tělovém mléku byl použit konzervační přípravek Cosgard, který je účinný v kyselém pH, takže je nutná úprava pH na 4,5-5,5. Pokud chcete použít jiný konzervant, zvolte širokospektrální konzervant (tj. proti kvasinkám, plísním a bakteriím) a zkontrolujte, zda pH výrobku odpovídá oblasti účinnosti konzervantu. Pokud ne, upravte pH na požadovanou hodnotu (nejspíše bude nutné snížit pH přidáním kyselého roztoku) před přidáním konzervačního prostředku.
Jak již bylo uvedeno, můžete experimentovat s domácími recepty, abyste dosáhli požadovaných vlastností. Konečný výsledek však může ovlivnit mnoho faktorů, jako je vlhkost, teplota, kvalita přísad a skladování. Před použitím jakékoliv suroviny k výrobě kosmetického přípravku se seznamte s jejími vlastnostmi, doporučeným dávkováním, podmínkami skladování nebo bezpečného zacházení. Každá surovina můžeu citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, proto doporučujeme před použitím výrobku zjistit, zda netrpíte alergií na některou ze surovin nebo na celý výrobek, např. kožním testem. Pokud máte velmi citlivou pleť nebo pleť se silným sklonem k akné či jiné kožní a zdravotní problémy, doporučujeme vám, abyste se před použitím nového výrobku na vaši pleť poradili s lékařem, ať už se jedná o domácí kosmetický výrobek, čistou surovinu nebo komerčně dostupný výrobek.
Věříme, že pokud se vám podařilo vyrobit tělové mléko podle našeho postupu a vytvořili jste si ho podle svých představ, už ho nevyměníte. Nic se nevyrovná přírodním surovinám a ingrediencím, které znáte.
Pokud máte jakékoli dotazy týkající se výroby tělového mléka nebo jeho návodu, určitě nám napište na marketing@handymade.skRádi vám odpovíme. Moc děkuji Ivaně Jáchalové za skvělý návod a celý příspěvek.
Pusťte se do zmýdelňování, přátelé.