SLEDUJTE novinky.
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Vždycky jste chtěli zkusit vyrobit domácí mýdlo za studena, ale vždycky vám to připadalo příliš složité? Přinášíme vám podrobný návod na výrobu růžového mýdla, které si můžete ozdobit a ovocem dle libosti, nebo si ho ještě zjednodušit a vynechat himálajskou sůl a okvětní lístky růží.
K výrobě mýdla za studena vždy potřebujeme hydroxid sodný a demineralizovanou vodu. Nepoužívejte vodu z vodovodu - kvůli minerálům je narušena chemická reakce tvorby mýdla. Dalšími nezbytnými surovinami jsou oleje a másla. Připravili jsme pro vás hotový recept, ale jakákoli záměna týkající se olejů nebo másel bude mít za následek, žebude mít za následek změnu potřebného množství hydroxidu a vody. Z tohoto důvodu je množství surovin uvedeno v gramech. Pokud trváte na změně receptu, je třeba jej přepočítat pomocí mýdlové kalkulačky (mnohé jsou volně dostupné na internetu). V receptu bylo použito 400 g olejů a másel.
SLOŽKY m (g)Demineralizovaná voda 111,00Hydroxid sodný 55,50Olivový olej 180,00Meruňkový olej rafinovaný 40,00Kokosový olej rafinovaný 100,00Rafinované bambucké máslo 80,00Slídový prášek Mrazivý okvětní lístek růže 2,00Olej s oxidem titaničitým 5,00Vonný olej z anglické růže 12,00Izopropylalkohol - IPA podle potřeby Himálajská sůl hrubozrnná podle potřebyOkvětní lístky růží podle potřebySlídový prášek Zlaté jiskry podle potřeby
1. Nasaďte si rukavice, ochranné brýle a oblečení s dlouhými rukávy. Pracujte v dobře větrané místnosti (hydroxidové výpary jsou škodlivé) s nerezovými nebo plastovými nádobami nebo chemickým/vařicím sklem. 2. Odvažte potřebné množství vody. Odvažte hydroxid sodný do druhé nádoby. 3. Hydroxid sodný přisypávejte do vody po malých dávkách za stálého míchání. Směs se bude intenzivně zahřívat, proto ji můžete také zchladit v nádobě se studenou vodou. Po přimíchání veškerého hydroxidu nechte směs vychladnout na 36-38 °C.4. Do žáruvzdorné nádoby odvažte všechny oleje a másla a začněte je opatrně zahřívat, dokud se másla nerozpustí. Nechte směs vychladnout na 36-38 °C. Naberte přibližně po jedné polévkové lžíci olejůa smíchejte olej s práškovou slídou a v samostatné nádobě s oxidem titaničitým. 5. Jakmile roztok hydroxidu i směs olejů a másel dosáhnou teploty 36-38 °C, nalijte roztok hydroxidu (ideálně přes plastové/nerezové sítko) do olejů a dobře promíchejte. Přidejte vonný olej. Poté začněte míchat ponorným tyčovým mixérem a přidejte směs olejů s oxidem titaničitým a následně práškovou slídu. Mixujte, dokud směs nedosáhne "stopové" fáze (přibližně konzistence pudinku). 6. Směs nalijte do formy a povrch postříkejte IPA.7. Volitelně - pro ozdobení mýdla posypte jeden z delších okrajů zlatým slídovým práškem přes sítko. Tuto posypanou plochu pak ozdobte sušenými okvětními lístky růžía trochou himálajské soli. 8. Hotovou formu na mýdlo zakryjte potravinovou fólií, zabalte do deky a postavte na teplé místo.9. Přibližně po týdnu je mýdlo připraveno ke krájení (pokud se vám zdá příliš měkké, nechte ho několik dní odležet).10. Před použitím nechte mýdlo alespoň 6-8 týdnů zrát, poté zkontrolujte pH pomocí lakmusových papírků (před přiložením papírku navlhčete povrch mýdla destilovanou vodou). Ideální pH je 9-10, nepoužívejte mýdlo s vyšším pH nebo nerovnoměrným pH (v mýdle jsou oblasti s různým pH).
Níže najdete několik tipů a triků, které vám usnadní výrobu mýdla nebo vám pomohou vyvarovat se některých chyb.Při práci s hydroxidovým a nezralým mýdlem (tj. mýdlem, které nezrálo alespoň 6 týdnů) vždy používejte ochranné pomůcky, zejména rukavice a ochranné brýle. Pokud dojde k zasažení pokožky, okamžitě omyjte místo studenou vodou nebo k dalšímu oplachování použijte zředěný ocet. Zředěný ocet používejte také k čištění povrchů po práci (kyselina octová neutralizuje zbytky hydroxidu) a veškeré použité vybavení a nádoby vložte na několik minut do zředěného octa, než je umyjete.Při rozpouštění hydroxidu ve vodě vzniká velké množství tepla. Proto můžete přibližně polovinu vody nahradit ledem, rovněž vyrobeným z demineralizované vody. Roztok se tak rychleji ochladí. Hotový roztok je dobré nalít do směsi oleje přes síto, protože se tak mohou zachytit nerozpuštěná zrnka hydroxidu.Směs oleje a práškové slídy nebo oxidu titaničitého by se měla rovněž přidávat přes síto, aby se zachytily hrudky nerozmíchaného barviva a mýdlo mělo jednotnou barvu.Při míchání mýdla používejte plastový nebo nerezový tyčový mixér. Obyčejný kov bude vlivem hydroxidu oxidovat.Postříkání mýdla IPA je vhodné, aby se zabránilo vzniku mýdlového prachu (bílé vrstvy na povrchu mýdla), ale není to nutné, mýdlový prach je pouze estetickou vadou.Ke kontrole pH můžete také použít roztok fenolftaleinu nebo papírky obsahující fenolftalein. Při použití fenolftaleinových papírků postupujte stejně jako u lakmusových papírků, papírky by neměly zrůžovět. Pokud použijete roztok, kápněte jej na různé části mýdla, nemělo by zrůžovět stejným způsobem. Růžová barva značí vysoké hodnoty pH, a tedy nezreagovaný hydroxid, takové domácí mýdlo není bezpečné používat.Chcete-li v mýdle vytvořit zlatavé žilky, můžete nejprve do formy nalít jen část mýdla a před přidáním zbytku mýdla posypat povrch zlatavým slídovým práškem (přes sítko).
Níže si představíme jednotlivé suroviny pro výrobu růžového mýdla pro začátečníky, jejich varianty a vlastnosti.
Pro výrobu mýdel zpracovávaných za studena se vždy používá demineralizovaná nebo destilovaná voda. Pouze tato voda neobsahuje minerály, takže nehrozí nežádoucí reakce těchto minerálů s hydroxidem sodným.Také z tohoto důvodu nepoužívejte převařenou vodu nebo vodu z vodovodu.
Hydroxidy jsou pro výrobu mýdel nezbytné. Hydroxid sodný poskytuje tuhá mýdla, na druhé straně hydroxid draselný se použije při výrobě tekutých mýdel, nezaměňujte ho s hydroxidem sodným bez přečtení receptu. Hydroxid sodný je silně alkalická látka, proto při práci s ním vždy používejte ochranné pomůcky. Hydroxid uchovávejte mimo dosah dětí a domácích zvířat, stejně jako jeho roztok nebo surové, nezralé mýdlo.
Oblíbeným základním olejem pro výrobu mýdla je olivový olej. Tento olej je snadno dostupný, a proto se vyskytuje v mnoha receptech na mýdlo. Poskytuje jemná mýdla s vyživujícími vlastnostmi. Lze jej nahradit jinými rostlinnými oleji, ale pak je vždy nutné recepturu přepočítat.
Meruňkový olej je bohatý na vitamíny a minerály. Má světlou barvu, a tak nenarušuje odstíny přidaných barviv. Dobře se vstřebává pokožkou, a proto má univerzální použití v mnoha druzích receptů. Při jeho nahrazování platí stejná pravidla jako u olivového oleje.
Kokosový olej je vhodný pro získání tvrdého a rychleji tuhnoucího mýdla. Přestože se jedná o olej, je tento tuk při pokojové teplotě tuhý, proto je ideální kombinovat ho s rostlinnými másly, která mu dodají pevnost, pěnivost a jemnosta tvrdost mýdla.
Výživné rostlinné máslo si při výrobě mýdel zamilujete, protože výsledná mýdla budou mít jemnou, krémovou pěnu, ale zároveň budou dostatečně tvrdá a odolná, aby vydržela. Spolu s kakaovým máslem je bambucké máslo jedním z nejčastěji používaných másel pro výrobu mýdel, a to nejen díky svým vlastnostem,ale také kvůli jeho cenové dostupnosti. Pro výrobu mýdla postačí rafinovaná verze, protože mastné kyseliny z tohoto másla stejně reagují s hydroxidem sodným.
Slídové prášky jsou oblíbené pro barvení mýdel díky své vysoké stabilitě i v alkalickém pH. Slídové prášky vám poskytnou mýdla se stabilní barvou a některá s mírným leskem. Při jejich přidávání do mýdla je vhodné smíchat je s trochou oleje a přidat přes sítko, aby se netvořily hrudky. Na výběr je opravdu široká škála slídových prášků, takže neváhejte použít svou fantazii.Případně můžete slídový prášek zcela vynechat.
Oxid titaničitý se používá ke zvýraznění přidaných barviv. Tento silně bílý prášek pomáhá mýdlo mírně zesvětlit, takže k dosažení požadovaného barevného výsledku použijete méně ostatních barviv. Oxid titaničitý je také vhodné přidávat přes sítko, aby se netvořily hrudky, a zvolit typ, který je vhodný pro kombinaci s oleji. Pokud oxid titaničitý nemáte, klidně ho vynechejte a zvyšte dávku práškové slídy asi o 0,5 g.
Vonné oleje se často používajík aromatizaci mýdel, protože mají světlou barvu, a tak neovlivňují konečnou barvu mýdla. Můžete použít i esenciální oleje, ale některé tmavěji zbarvené oleje mohou mýdlo zabarvit. Vonné nebo esenciální oleje se často přidávají v nadměrném množství, protože některé z nich reagují s hydroxidem.
Jak již bylo zmíněno, isopropylalkohol pomáhá předcházet tvorbě mýdlových usazenin. Můžete ho použít i po nakrájení mýdla - čerstvý řez postříkejte IPA, aby mýdlo rychleji ztuhlo a netvořilo mýdlový prach.
Růžová himálajská sůl se skvěle hodí ke zkrášlení mýdla. Můžete se rozhodnout pro hrubozrnnou verzi (při zdobení je dobré krystalky do mýdla lehce vtlačit, aby po ztuhnutí nevypadávaly), nebo sáhnout po jemně mleté verzi. Mýdla můžete také ozdobit klasickou mořskou solí nebo jinými přísadami.
Sušené květiny nebo bylinky jsou oblíbeným materiálem pro zdobení mýdel. Můžete si vybrat ze široké škály různých rostlin, kterými mýdla ozdobíte. Po prvním použití je však dobré mokré lupínky z mýdla odstranit, případně nechat mýdlo důkladně vyschnout (nenechávat ho v kontaktu s vodou, například v mýdlence), aby lupínky neplesnivěly.
Jak již bylo uvedeno, můžete experimentovat s domácími recepty, abyste dosáhli požadovaných vlastností. Konečný výsledek však může ovlivnit mnoho faktorů, jako je vlhkost, teplota, kvalita surovin a skladování. Před použitím jakékoliv suroviny k výrobě kosmetického přípravku se seznamte s jejími vlastnostmi, doporučeným dávkováním, podmínkami skladování nebo bezpečného zacházení. Každá surovina může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, proto doporučujeme před použitím výrobku zjistit, zda netrpíte alergií na některou ze surovin nebo na celý výrobek, např. kožním testem. Pokud máte velmi citlivou pleť nebo pleť se silným sklonem k akné či jiné kožní a zdravotní problémy, doporučujeme vám, abyste se před použitím nového výrobku na vaši pleť poradili s lékařem, ať už se jedná o domácí kosmetický výrobek, čistou surovinu nebo komerčně dostupný výrobek.
Existuje nějaký začátečník, kterému se podařilo vyrobit růžové mýdlo? Pokud jste to vyzkoušeli a už se těšíte z plodů své práce, určitě se pochlubte a ukažte nám své dílo na sociálních sítích nebo nám ho pošlete na adresu marketing@handymade.skZa všechny vaše maily budeme vděční.
Moc děkujeme Ivaně Jačalové za skvělý návod na výrobu růžového mýdla a pěkné fotografie.Máte nápad na další návod nebo vám nějaký chybí? Napište nám a pojďme se vzájemně inspirovat.Do té doby na shledanou, přátelé.