Novinky v
nabídce
+421 46 202 50 50
info@handymade.cz
Česky
Slovensky
English
Seznam kategorií
ZÁKLADNÍ SUROVINY
KREATIVNÍ DIY SADY
CUKRY A ŠKROBY
Hydroláty, KVĚTINOVÉ VODY
KOSMETICKÉ JÍLY
MACERÁTY
Másla
Máslo 50 g
Máslo 100 g
Máslo 250 g
Máslo 500 g
Máslo 1 kg +
OLEJE
OLEJE panenské 50/100 ml
OLEJE panenské 500 ml
OLEJE panenské 1 l +
OLEJE rafinované 100 ml
OLEJE rafinované 500 ml
OLEJE rafinované 1000 ml
OLEJE rafinované 5 l +
ČISTICÍ PROSTŘEDKY
HYDROXID
MÝDLOVÉ HMOTY
MÝDLOVÉ HMOTY 1 kg
MÝDLOVÉ HMOTY 5 kg
MÝDLOVÉ HMOTY 5 kg +
DOPLŇKY KE HMOTÁM
KOSMETICKÉ BÁZY
MINERÁLNÍ MAKE-UP
SOLI
ŠUMIVKY DO KOUPELE
VOSKY
PŘÍSADY DO KOSMETIKY
AKTIVNÍ LÁTKY
Deodoranty
EMOLIENTY
EMULGÁTORY
Exfolianty, PEELINGY
CHELATAČNÍ ČINIDLA
KONDICIONÉRY
konzervantů
OXIDY
ROZPOUŠTĚDLA
Tenzidy, surfaktanty
SUŠENÉ BYLINKY
VITAMÍNY A ANTIOXIDANTY
ZAHUŠŤOVADLA
BARVIVA A VŮNĚ
AROMALÁTKY
CO2 Extrakty
PRÁŠKOVÁ BARVIVA
dvoubarevné PIGMENTY
MICA / MIKA
OXIDY
ULTRAMARÍNY
OSTATNÍ
TEKUTÁ BARVIVA
TEKUTÉ BARVIVA EXTRA
TEKUTÁ BARVIVA KLASIK
ZENICOLOR
ESENCIÁLNÍ OLEJE
Esenciální oleje, 5 ml
Esenciální oleje, 10 ml
Esenciální oleje, 100 ml
Esenciální oleje, 500 ml +
VONNÉ OLEJE
Vůně bylin a koření
Vůně bylin a koření 10 ml
Vůně bylin a koření 100 ml
Bylinkové a kořeněné vůně 500 ml
Bylinkové a kořeněné vůně 1 l
květinové vůně
Květinové vůně 10 ml
Květinové vůně 100 ml
Květinové vůně 500 ml
Květinové vůně 1 l
Ovocné a citrusové vůně
Ovocné a citrusové vůně 10 ml
Ovocné a citrusové vůně 100 ml
Ovocné a citrusové vůně 500 ml
Ovocné a citrusové vůně 1 l
Vůně jídel a nápojů
Vůně jídel a nápojů 10 ml
Vůně jídel a nápojů 50 ml
Vůně jídel a nápojů 100 ml
Vůně jídel a nápojů 500 ml
Vůně jídel a nápojů 1 l
Vánoční vůně
PŘÍCHUTĚ A VŮNĚ DO balzámem
glitry KOSMETICKÉ
OBALY NA KOSMETIKU
DÓZY NA LÉKY
BANDASKY A KANISTRY
DIFÚZERY
Difúzní přívěsky
LÁHVE NA ČISTICÍ PROSTŘEDKY
LÁHVE OD 100 ml do 1 l
LÁHVE NA KOSMETIKU
AIRLESS LÁHVE
HLINÍKOVÉ LÁHVE
Napěňovací láhve
PLASTOVÉ LÁHVE
ROLL-ONY
SKLENĚNÉ LÁHVE
LAHVIČKY 5 ml a 10 ml
LAHVIČKY 15 ml
LAHVIČKY 30 ml
LAHVIČKY 50 ml
LÉKOVKY 100 ml
LÉKOVKY 100 ml +
Lékovky DIN28
samostatné láhve
TESTERY A ROZPRAŠOVAČE
UZÁVĚRY NA LÁHVE
Samostatné uzávěry DIN18
Samostatné uzávěry DIN20
Samostatné uzávěry DIN24
Samostatné uzávěry DIN28
DÓZY A KELÍMKY
HLINÍKOVÉ kelímky
Plastové kelímky
SKLENĚNÉ kelímky
OBALY NA BALZÁMY
OBALY NA DEODORANTY
OBALY NA MAKE-UP
SÁČKY A TAŠKY
NÁŘADÍ A POMŮCKY
Dárkové poukázky
DEZINFEKCE
literatura
Měření pH
NÁSTROJE A POMŮCKY
Razítka do mýdel
Přírodní kosmetika
Mýdelničky a doplňky
Ručně dělané mýdla
Tuhé šampony
silikonové formy
FORMY NA ŠUMIVKY
VÝROBA SVÍČEK
BARVIVA DO SVÍČEK
Formy na svíčky
Knoty do svíček
Bavlněné knoty do svíček
WEDO LX
WEDO EKO
WEDO STABILO
Dřevěné knoty do svíček
Nádoby na svíčky
Pomůcky pro výrobu svíček
Vosky pro výrobu svíček
Vůně do svíček
Výroba vonných vosků
O nás
Kontakt
Blog
Velkoobchod
Registrace
+421 46 202 50 50
info@handymade.cz
Späť
Nákupní košík
Pokladna
Nakúp ešte za
23,50€
a dopravu máš
zadarmo
Přihlášení
PRIHLASOVACIE MENO (EMAIL)
Heslo
Zapomněli jste své heslo?
Ešte u nás nemáte účet?
VYTVORIŤ NOVÝ ÚČET
Můj účet
PRIHLASOVACIE MENO (EMAIL)
Heslo
Zapomněli jste své heslo?
Odhlásiť
Seznam kategorií
Košík
ROSTLINNÁ MÁSLA V KOSMETICE
Zpět na
17. 02. 2020
Co přesně je rostlinné máslo?
Velmi zjednodušeně řečeno je to v podstatě
výtažek z plodů, jako jsou semena, jádra, fazole nebo ořechy, které mají "tukový" základ.
Máslo se při kontaktu s pokožkou rozpouští a je zvláčňující a hydratační složkou. Lze je použít samostatně nebo jako součást receptur pro výrobu krémů, tělových mlék a dalších výrobků pro péči o pokožku a vlasy.
Kromě toho, že hydratují a vyživují, často přispívají ke stabilitě, viskozitě nebo dokonce tvrdosti vašich výrobků.
Co všechno může máslo obsahovat?
Většina másel obsahuje následující složky v různých poměrech a kombinacích, které také určují, jak nebo kde se konkrétní máslo používá:
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY
-
vytvářejí a udržují
přirozenou tukovou bariéru pokožky
-
hydratují
pokožku, zabraňují jejímu předčasnému stárnutí a udržují její mladistvý vzhled
-
vyživuje
buňky a chrání pokožku tím, že vytváří antimikrobiální bariéru
-
zabraňuje
ztrátě vody z pokožky nebo ji eliminuje
VITAMÍNY
-
zabraňuje
stárnutí pleti, zlepšuje její stav, minimalizuje výskyt vrásek a stařeckých nebo pigmentových skvrn
-
chrání
před nepříznivými účinky UV záření
-
vyživuje
vlasy a pokožku a zároveň účinně působí proti vypadávání vlasů a tvorbě lupů
-
snižuje
otoky, zarudnutí a projevy citlivé pokožky
PROTEINY
-
obnovuje
a vytváří nové buňky a tkáně
-
přispívají k
obranyschopnosti vlasů a pokožky
MINERÁLY
-
chrání
pokožku a vlasy před vnějšími destruktivními vlivy
-
regulují
tvorbu kožního mazu a vlhkost
-
podporují
růst hustších vlasů
-
exfoliují
pokožku
ANTIOXIDANTY
-
zlepšují
krevní oběh a metabolismus
- zlepšuje stav a zdraví pokožky
-
posiluje
vlasy a zabraňuje jejich vypadávání
POLYFENOLY
- vykazují fotoprotektivní vlastnosti (chrání pokožku a vlasy před degenerativními účinky UV záření)
- mají antioxidační účinky
-
zabraňují
rozpadu kolagenu, čímž obnovují pružnost pokožky
-
zvyšují
úroveň vlhkosti pokožky i vlasů
FYTOSTEROLY
- jejich hlavní úlohou je
udržovat
strukturu buněk, čímž
napomáhají hojení
různých kožních onemocnění, jako je dermatitida, lupénka, akné, popáleniny, jizvy, rány, a mají tak regenerační i protizánětlivé účinky
TOKOFEROL
- má přírodní
konzervační vlastnosti
- má
protizánětlivé
účinky
-
urychluje hojení
ran a regeneraci tkání
Než se dostaneme k charakteristice procesů extrakce másel, je tu několik "technických" a kvalitativních informací, které byste měli o máslech vědět.
KONZISTENCE
Ne všechna rostlinná másla mají pevnou konzistenci, jakou si pod pojmem máslo přirozeně představujeme. To však neznamená, že jsou zkažená. Například
avokádové máslo
má při pokojové teplotě
kašovitou konzistenci
. Trochu jako hummus.
Kakaové máslo
je naopak tak
tvrdé
, že byste ho mohli nastrouhat na struhadle jako parmezán.
Právě konzistence může mít velký vliv na výsledný produkt, a pokud chcete v osvědčeném receptu vyměnit suroviny, je třeba mít tento aspekt na paměti.
BARVA/OBRÁZKA
Barva a vůně jsou bezpochyby první aspekty, které při výběru másla intuitivně hodnotíme. Másla jsou však buď bez vůně, nebo
mají
jen
velmi slabé aroma
, obvykle sladké, oříškové nebo charakteristické pro rostlinný materiál, z něhož pocházejí.
Jejich barva se značně liší v
závislosti na přirozené barvě ořechů, semen nebo jader,
z nichž se získávají. Bambucké máslo má přirozenou barvu slonové kosti, avokádové máslo má jemné nazelenalé tóny a veganská másla, jako je bacuri nebo combo, jsou téměř kakaově tmavá, zatímco kakaové máslo je paradoxně nažloutlé.
ABSORPCIA
Vstřebávání másla do pokožky je podobné.
Ne všechna másla zanechávají mastný efekt
a je třeba je několik minut vmasírovat, aby se zajistilo úplné vstřebání.
Existují másla, která jsou lehká, jemná a rychle se vstřebávají do pokožky, ale zanechávají hladký, hedvábný povrch (např. kokumové, cupuacu, kakaové máslo). Na druhé straně existují také másla, která na pokožce zanechávají silnou hydratační bariéru. Ta se nedoporučují pro přecitlivělou pleť, která je aknózní.
Vzhledem k výše uvedeným kritériím je také důležité si uvědomit, že másla jsou výsledkem extrakce čistě přírodních složek, takže jejich konzistence, barva nebo vůně se mohou v jednotlivých šaržích lišit, samozřejmě jen v určité povolené míře. U každého másla v našem obchodě najdete také přiložený certifikát, který obsahuje naměřené hodnoty dané šarže.
Které máslo si vyberete pro svůj recept, je samozřejmě věcí osobních preferencí, ale je také důležité předem pochopit záměr, tj. výsledný efekt výrobku.
Například
lehké máslo s rychlou vstřebatelností a bez mastných zbytků
bude vynikající volbou
pro mastnou pleť
nebo vlasy, protože rychle pronikne do pokožky a vlasů, aniž by ucpalo póry. Naopak
husté, hloubkově hydratační máslo
má lepší účinek
pro ošetření suché a poškozené pokožky
nebo vlasů.
DOPORUČENÍ
Aby si máslo zachovalo své původní vlastnosti co nejdéle (v rámci udávané doby trvanlivosti), mělo by se také skladovat doma ve správných podmínkách. Těmi jsou
chladné a tmavé místo
a máslo by mělo být uloženo
ve vzduchotěsné nádobě
.
Pokud másla používáte pro osobní potřebu nebo s nimi pracujete při výrobě produktů péče o pleť, jistě tyto vlastnosti znáte:
- bIO/BIO
- rafinované máslo
- nerafinované máslo
- deodorizované
Nerafinované máslo
Vytvořeno extrakcí z ovoce
bez použití chemických a konzervačních látek
. Může být extrahováno kombinací tradičních ručních metod a mechanického lisování. V tomto případě můžeme říci, že se jedná o
máslo surové
. Jedná se o
nejkvalitnější stupeň zpracování
, kdy v másle zůstávají všechny původní vitaminy, látky a mastné kyseliny.
Máslo si také zachovává svou přirozenou chuť a má relativně
kratší minimální trvanlivost
než jiné formy zpracování, kterou, jak jsme již uvedli, lze zachovat doporučeným způsobem skladování. Po uplynutí minimální trvanlivosti (při správném skladování) je proces změny fyzikálních vlastností mnohem rychlejší než u chemicky zpracovaných másel.
Rafinované máslo
Obvykle se připravuje pomocí hexanu nebo jiných ropných rozpouštědel a obvykle se konzervuje.
Ztrácí velkou část své původní výživové hodnoty a mění se i jeho konzistence a textura, stejně jako barva a vůně.
Výborným příkladem pro srovnání je
bambucké máslo
, kde je rozdíl vidět již pouhým okem. Přestože v současné době roste zájem o nerafinované a organické verze rostlinných másel,
rafinovaná másla mají také své výhody
. Jsou sice méně výživná, ale stále obsahují cenné látky, jen v menší míře, a
mají delší trvanlivost
, takže i po této době lze másla bez obav používat.
Pokud potřebujete do svého výrobku přidat hydratační složku právě v podobě rafinovaného bambuckého másla, zaručí vám účinnou složku, výrobek se nezbarví ani nebude pro někoho nežádoucím způsobem vonět a díky delší záruce nezkrátí trvanlivost vašeho konečného výrobku.
Dodorized
V případě kakaového másla se můžete setkat také s přídavným jménem
deodorizovaný
. Jelikož se jedná o máslo, které má silnější vůni, poptávka po méně voňavé verzi si vyžádala tuto úpravu. Bohužel i v tomto případě
proces deodorizace neodstranil
pouze
vůni, ale v důsledku tepelné úpravy změnil i barvu a nutriční hodnotu.
Stejně jako u
rafinovaného bambuckého másla
má i
deodorizované kakaové máslo
podobné zpracovatelské výhody.
Článek pro vás připravila:
Martina Oboňová
Zdroje:
https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-butters.html