Dopřejte si slevu -12 %
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Chcete si dopřát péči o pleť, která kombinuje hydratační účinky séra s výživnými vlastnostmi pleťového krému? Jste na správném místě, právě tento obličejový jogurt kombinuje několik hydratačních složek s oleji, takže vaši pleť vyživí a ošetří. Hydratační obličejový jogurt tak ocení nejen suchá, ale i mastná nebo smíšená pleť, protože zbytečně nezatěžuje pleť přebytečnými oleji.
Výrobní proces hydratačního obličejového jogurtu je podobný jako u krému, ale pro zvýšení hydratace byly přidány některé účinné látky, jako je Vegeluron, které o pleť pečují a navracejí jí ztracenou vodu. Vyzkoušejte sami nenamáhavé složení hydratačního obličejového jogurtu!
SLOŽENÍ Fáze %A Demineralizovaná voda 67,79A Vegeluron gel 10,00B Slída Soft Amethyst 0,01B Glycerin 5,00C Jojobový olej 1,00C LexFeel Natural 10,00C Beautyderm K10 4,00D Esenciální olej, levandule širokolistá 0,10D Spectrastat G2 1,50D Tokoferylacetát 0,50D kyselina mléčná 0,10 Skleněný kelímek, čirý 0,000
1. Veškeré vybavení, nádoby a obaly, které budete používat, vydezinfikujte, například etanolem.2. Odvažte demineralizovanou vodu, nalijte asi 5 g do jiné tepelně odolné nádoby a přidejte konzervační prostředek Spectrastat G2 (konzervační prostředek je třeba před použitím zahřát na 45 °C ve vodní lázni, viz Tipy a triky). Do zbývající vody přidejte gel Vegeluron, dobře promíchejte a odstavte. 3. Odvažte suroviny fáze B - glycerin a slídový prášek - do žáruvzdorné nádoby. Dobře promíchejte, aby hrudky slídového prášku zmizely, a přelijte Fázi A do Fáze B. Znovu promíchejte a postavte na vodní lázeň. 4. Odvažte složky fáze C - olej, LexFeel Natural a emulgátor do žáruvzdorné nádoby. Umístěte na vodní lázeň.5. Směs fází A a B, fáze C a konzervační látky zahřejte na vodní lázni. Všechny nádoby zakryjte hliníkovou fólií. Konzervační prostředek zahřívejte pouze do teploty 45 °C. Vodní a olejovou fázi však zahřívejte tak dlouho, dokud nebudou mít směsi přibližně stejnou teplotu a emulgátor Beautyderm K10 se zcela nerozpustí. Nepřekračujte teplotu 75 °C.6. Ještě ve vodní lázni nalijte vodní fázi do olejové fáze a začněte míchat ponorným tyčovým mixérem. Vyjměte z vodní lázně a pokračujte v míchání po dobu nejméně 5 minut. Při ochlazování bude kožní jogurt postupně houstnout. Poté pravidelně každých několik minut míchejte, dokud směs nedosáhne teploty 45 °C. V tomto okamžiku přidejte směs konzervační látky a vody a znovu dobře promíchejte. 7. Pokračujte v přerušovaném míchání, dokud teplota směsi neklesne pod 35 °C. V tomto okamžiku přidejte esenciální olej a tokoferylacetát. Dobře promíchejte.8. Zkontrolujte pH, např. pomocí indikátorových tyčinek, v případě potřeby upravte pH na 4,5-5,5 pomocí kyseliny mléčné. Uvedené množství kyseliny mléčné je pouze orientační! Přidávejte kyselinu po kapkách, důkladně promíchejte a kontrolujte pH, dokud nedosáhnete požadovaného rozmezí.9. Naplňte přípravek do dezinfikované nádoby dle vlastního výběru.
Při výrobě hydratačního obličejového jogurtu se inspirujte našimi tipy a triky, které vám usnadní výrobu a pomohou vyřešit některé problémy při přípravě tohoto výrobku.K aktivaci konzervační látky Spectrastat G2 je třeba ji zahřát na 45 °C, proto je vhodné ji předem smíchat s trochou vody, aby se lépe dávkovala do připravené emulze. Při zahřívání na vodní lázni nezapomeňte nádoby přikrýt fólií, aby se do nich nedostala voda z vodní lázně a nedocházelo k nadměrnému odpařování. Pokud chcete být velmi důslední, zvažte vodní fázi před zahříváním a poté po zahřátí (před položením nádoby na váhu ji podložte talířkem - teplo váhu poškozuje) a doplňte chybějící odpařenou vodu. Před přidáním vodní fáze do olejové se ujistěte, že obě fáze mají stejnou teplotu. Při míchání tyčovým mixérem začne směs houstnout až při ochlazování, zároveň nezapomeňte směs mixérem pravidelně míchat i během ochlazování, snížíte tím riziko oddělení fází. Před dokončením vždy zkontrolujte pH výrobku a upravte pH na 4,5-5,5 přidáním kyseliny mléčné. Uvedené procento kyseliny mléčné je pouze orientační, protože skutečné množství závisí na kvalitě surovin, přesnosti dávkování a vážení, případně dalších faktorech, proto přidávejte kyselinu po kapkách a důkladně ji do směsi zamíchejte a po každém přidání zkontrolujte pH.
Chcete se dozvědět více o významu jednotlivých složek nebo jejich záměnách v návodu na hydratační obličejový jogurt? Jste na správném místě!
K přípravě emulze potřebujeme vodní základ, a právě zde se hodí demineralizovaná voda. Nenahrazujte ji vodou z kohoutku nebo převařenou vodou - taková voda obsahuje minerály, které mohou narušit stabilitu emulze. Demineralizovanou vodu můžete nahradit destilovanou vodou nebo hydroláty, které navíc dodají výrobku jemnou květinovou vůni.
Vegeluron gel plní v pleťovém jogurtu tři role. Především dodává výslednému výrobku gelovou, jogurtovou konzistenci. Dále jej pomáhá zahušťovat a v neposlední řadě působí jako aktivní složka - aktivně hydratuje pokožku a je také považován za rostlinnou náhradu kyseliny hyaluronové.Pokud gel Vegeluron z receptury vynecháte nebo změníte jeho množství, získáte výrobek s jinou strukturou a viskozitou. Lze jej nahradit kyselinou hyaluronovou, ale budete si muset pohrát s dávkováním, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Slídový prášek byl zvolen k obarvení výrobku. Výhodou slídových prášků je, že se dobře kombinují se širokou škálou výrobků a jsou také k dispozici v široké škále barev. Slídový prášek lze z hydratačního krému také vynechat, výrobek pak bude bílý.Pokud si chcete pohrát s intenzitou výsledné barvy, změňte obsah slídového prášku na úkor vody. Nezapomeňte jej nejprve rozmíchat v glycerinu - zabráníte tak tvorbě hrudek a prášek se ve výrobku rychleji rovnoměrněji rozptýlí.
Oblíbenou hydratační a zvlhčující složkou pro pokožku je glycerin. Tento alkohol se dobře rozpouští ve vodě a snese vyšší teploty, takže jej lze přidat přímo do vodné fáze, která se následně zahřeje. Kromě toho pomáhá lépe zapracovat práškové složky, jako je kyselina hyaluronová, rostlinné gumy nebo slídové prášky, takže pokud je to možné, glycerin ve svém hydratačním krému nevynechávejte.
Základním olejem fáze C je jojobový olej. Tento luxusní olej se skvěle hodí k péči o pleť a má neutrální vůni i barvu, takže nebude rušit výslednou vůni a barvu obličejového jogurtu. Pokud však máte jiný oblíbený tekutý rostlinný olej, klidně ho jojobovým olejem nahraďte. Obsah jojobového oleje můžete také zvýšit, pokud se vám výrobek zdá pro vaši pleť nedostatečně mastný.
Alternativou silikonů v pleťových krémech je LexFeel Natural. Tato surovina se vzhledem i vlastnostmi podobá olejům, proto se také přidává do olejové fáze výrobku. Na rozdíl od olejů je však minimálně mastná a zatěžuje pleť, takže ji nevynechávejte, pokud chcete lehký výrobek, který nezanechá na pleti pocit mastnoty. Přípravek LexFeel Natural můžete nahradit tekutými rostlinnými oleji.
Beautyderm K10 je takéemulgátor neboli látka, která zajišťuje spojení vodní a olejové fáze. Použití emulgátoru je ve výrobku nezbytné, jinak by vodní a olejová složka nebyly propojeny. Zvýšením množství emulgátoru v hydratačním krému dosáhnete hustšího výrobku s vyšší viskozitou a naopak. Můžete jej nahradit jinými emulgátory, například Olivem 1000, ale počítejte se změnou viskozity.
Abychom hydratačnímu pleťovému jogurtu dodali jemnou květinovou vůni, zvolili jsme levandulový esenciální olej. Záleží na vás, který esenciální olej si vyberete, ale nezapomeňte si před jeho použitím v pleťových produktech ověřit dávkování (např. normy IFRA). Vyhněte se citrusovým éterickým olejům, které by mohly při vystavení slunci zvýšit riziko alergické reakce.Můžete také vynechat parfém nebo sáhnout po vonných olejích, které nabízejí ještě širší škálu možností než esenciální oleje.
Spectrastat G2 je přírodní konzervační prostředek, který snáší širší rozsah pH, a proto se skvěle hodí pro širokou škálu výrobků. Před použitím je však nutné jej zahřát, jinak nebude aktivní. V tomto případě tedy výjimečně přidáváme konzervant před ochlazením výrobku a úpravou pH. Pokud se však chystáte Spectrastat G2 nahradit jiným konzervantem (sáhněte po širokospektrých), nezapomeňte zkontrolovat, zda je dávkován až do fáze chlazení a jaké pH vyžaduje pro svou účinnost. Většina konzervačních látek se totiž přidává při teplotě nižší než 35 °C a někdy je nutné výrobek okyselit, aby byl konzervant účinný.Přidání konzervační látky však nevynechávejte, protože hydratační krém obsahuje vodu a bez konzervační látky se rychle zkazí (v řádu dnů) a bude nepoužitelný.
Tokoferylacetát neboli vitamin E je skvělý antioxidant pro pokožku. Má však i další úlohu - svými antioxidačními vlastnostmi chrání také oleje ve výrobku a oddaluje jejich oxidaci.Vitamin E je klasifikován jako aktivní složka, proto jej přidávejte až ve fázi chlazení. Nahraďte tokoferylacetát tokoferolem nebo vitamin E zcela vynechejte.
Kyselina mléčná byla zvolena pro úpravu pH. Alternativou kyseliny mléčné je kyselina citronová, která se však prodává v práškové formě, takže je nutné nejprve připravit 50 % vodný roztok této kyseliny (demineralizovaná voda a kyselina 1:1) a ten pak použít k úpravě pH.Úpravu pH nevynechávejte, jinak přípravek nedosáhne fyziologického pH pokožky (4,5-5,5).
Jak již bylo uvedeno, můžete experimentovat s domácími recepty, abyste dosáhli požadovaných vlastností. Konečný výsledek však může ovlivnit mnoho faktorů, jako je vlhkost, teplota, kvalita surovin a skladování. Před použitím jakékoliv suroviny k výrobě kosmetického přípravku se seznamte s jejími vlastnostmi, doporučeným dávkováním, podmínkami skladování nebo bezpečného zacházení. Každá surovina může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci, proto doporučujeme před použitím výrobku zjistit, zda netrpíte alergií na některou ze surovin nebo na celý výrobek, např. kožním testem. Pokud máte velmi citlivou pleť nebo pleť se silným sklonem k akné či jiné kožní a zdravotní problémy, doporučujeme vám, abyste se před použitím nového výrobku na vaši pleť poradili s lékařem, ať už se jedná o domácí kosmetický výrobek, čistou surovinu nebo komerčně dostupný výrobek.
Po umytí pleť vyčistěte a zjemněte hydratačním obličejovým jogurtem. Věříme, že podle našeho návodu si ho snadno vytvoříte.Děkujeme Ivaně Jačalové za skvělý příspěvek.
Pokud máte jakékoli dotazy ohledně ingrediencí nebo pokud máte nějaké postřehy, které by nám pomohly doplnit tento návod, napište nám na marketing@handymade.skNa shledanou, přátelé.