SLEDUJTE novinky.
Nakúp ešte za 23,50€a dopravu máš zadarmo
Ešte u nás nemáte účet?
Jistě jste se setkali s různými pojmy souvisejícími s pH v kosmetických výrobcích. Zda měl daný výrobek pH blízké pokožce, nebo byl prezentován jako pH neutrální. Co ale pH vlastně znamená a jaké jsou postupy měření pH výrobků? Proč je to vlastně důležité? To se dozvíte v následujícím článku.
Zjednodušeně řečeno, hodnota pH nám říká, jak kyselý nebo zásaditý výrobek je.S pojmem kyselost jste se již pravděpodobně setkali; kyselina octová nebo citronová se běžně používá při vařenía jejich kyselá chuť je rychle rozpoznatelná. Termín zásaditost neboli alkalita je opakem kyselosti. Zásadité látky,se kterými se běžně setkáváme, jsou například jedlá soda nebo obyčejné tuhé mýdlo.
Uprostřed mezi zásaditými a kyselými látkami se nacházejí látky neutrální, tj. takové, které mají neutrální pH. Taková je například destilovaná voda (běžná voda z vodovodu obsahuje rozpuštěné minerály nebo chlor, které ovlivňují její pH).
nejlepší je představit si pH jako stupnici od 0 do 14(tj. látky s pH 0 jsou extrémně kyselé a žíravé a látky s pH blízkým 7 jsou minimálně kyselé). pH 7,0 představuje neutrální pH a od pH 7 do 14 máme rostoucí zásaditost (látky s pH 14 jsou extrémně zásadité a žíravé).
Pro zjednodušenou představu o pH tedy stačí vědět, že tato hodnota nám říká kyselost nebo zásaditost produktu. Pro ty, kteří by však chtěli vědět více, pH ve skutečnosti vyjadřuje, jak velký je záporný dekadický logaritmus aktivity (neboli koncentrace) H+ iontů (těch, které v roztoku štěpí kyseliny). Při pH 1 je jejich koncentrace 10-1 mol/l, při pH 7 je to 10-7 mol/l, což ukazuje, že kyselost klesá. To je něco, co vás nemusí trápit, jakmile si doma vyrobíte kosmetiku. Pokud však chcete vyrábět ve větším měřítku nebo jste pokročilejší ve formulaci kosmetických výrobků, podrobnější znalost pH se vám jistě bude hodit.
Protože pH souvisí s množstvím iontů H+ v roztoku, není možné měřit pH výrobků, které neobsahují vodu. Jedná se například o čistě olejová pleťová séra, balzámy nebo tělová másla.
Když už víme, co je to pH, pravděpodobně vás zajímá, k čemu se tato hodnota používá. pH má širokou škálu využitív kosmetice, a to nejen kvůli reklamním sloganům na výrobcích, ale především kvůli bezpečnosti.Pokud byste na svou pokožku nanesli výrobek s příliš vysokým nebo příliš nízkým pH, mohli byste se spálit,což je v závislosti na oblasti poškozené pokožky vážné zranění. Pokud jste se s opařením ještě nesetkali,do jisté míry to lze přirovnat k popálenině - kůže je silně zarudlá a pálí, u vážnějších popálenin mohou vzniknout puchýře a jizvy (samozřejmě to velmi závisí na typu chemické látky a popáleniny se ne vždy projevují tímto způsobem).
Fyziologické pH kůže se pohybuje mezi 4,5 a 5,5. Pokud tedy máte citlivou pokožku, je dobré zaměřit se na výrobky v tomto rozmezí. Při domácí výrobě byste se měli vyhnout výrobkům s nižším pH, abyste si zbytečně nepoškodili pokožku. Existují také výrobky, které jsou o něco kyselejší s pH kolem 4, ale ty jsou vhodné pouze pro příležitostnou aplikaci (jako chemický peeling) a často jsou k dispozici pouze v kosmetických salonech, kde je aplikují profesionálové. Z toho vyplývá, že měření pH hraje důležitou roli při výrobě domácí kosmetiky.
Stejně tak pokožce nevyhovují příliš zásadité produkty. Ideální je udržovat při výrobě pH výrobku na hodnotě 7,5, případně 9, pokud se jedná o tuhé nebo tekuté mýdlo vyrobené z hydroxidu.
Dalším důvodem, proč je užitečné měřit pH výrobků, je volba vhodného konzervačního prostředku. U každého konzervačního prostředku najdete údaj od výrobce, v jakém rozmezí pH je daný konzervační prostředek účinný.Pokud váš výrobek tomuto rozmezí neodpovídá, konzervační prostředek v něm nebude fungovat nebo bude jeho účinnost snížena, což má také významný vliv na stabilitu vašich výrobků a jejich trvanlivost. Vzhledem k tomu, že téměř všechny přírodní konzervační látky mají omezenou účinnost vázanou na konečné pH výrobku, chcete-li formulovat stabilní výrobky, ujistěte se, že tuto hodnotu pro konzervační látku znáte a že jí konečné pH vašeho výrobku odpovídá. Příkladem konzervačního prostředku je Cosgard, který působí v rozmezí pH 2-7, přičemž největší účinnost má pod pH 5,5. Proto je tento konzervační prostředek vhodný pro kyselejší výrobky, jako jsou různá vitaminová séra nebo produktys AHA kyselinami. Naproti tomu Euxyl PE 9010 je účinný až do pH 12, takže je dobrou volbou pro začátečníky v kosmetické výrobě, ale jedná se o syntetický konzervant.
Hodnota pH ovlivňuje také některé vlastnosti výrobku, jako je jeho barva, viskozita (zjednodušeně řečeno hustota) nebo jiné fyzikální a chemické vlastnosti, které by se během skladování neměly měnit. Náhlé změny pH výrobku mohou být zároveň signálem, že došlo k významné mikrobiální kontaminaci. Stabilní hodnota pH výrobku během skladování je proto předpokladem dobré stability a bezpečnosti výrobku.
Některé účinné látky přidávané do kosmetiky jsou účinné pouze při určitých hodnotách pH.Například kyselina askorbová (vitamin C) bude neúčinná ve výrobcích, které jsou příliš zásadité, protože bude neutralizována. Zároveň má čistý, koncentrovanější vodný roztok vitaminu C relativně nízké pH nevhodné pro pokožku, takže je opět vhodné toto pH mírně zvýšit přidáním zásady na fyziologické pH pokožky.
Retinol (forma vitaminu A) je naproti tomu nejúčinnější při pH 5,5 až 6. Alfa-hydroxykyseliny (AHA kyseliny), jako je kyselina mléčná nebo kyselina glykolová, které se často používají pro chemický peeling, jsou také poměrně silné organické kyseliny. Jejich 10% roztoky by byly příliš kyselé a příliš by poškozovaly pokožku, takže při výrobě kosmetiky s nimi je nutné měřit pH a případně ho upravit na fyziologické (je pravda, že se tím část kyseliny neutralizuje, což se může zdát neekonomické, ale na druhou stranu, pokud byste chtěli přidat jen malé množství kyseliny jen tolik, abyste dosáhli pH 4,5, na běžné váze byste takové množství nevážili - je příliš malé, protože jde o silnou kyselinu).
Existuje několik metod měření pH výrobku, od méně přesných až po ty nejpřesnější. Představíme vám několik z nich. Je však důležité si uvědomit, že měření pH se vždy provádí v roztoku,který je homogenní (tj. dobře promíchaný, a má tedy všude stejné složení a neplavou v něm kousky látek). Pokud tedy chcete měřit pH hustšího séra nebo pleťové vody, musíte z nich připravit 10% roztok v destilované vodě (např. 5 g výrobku a 45 g vody nebo 10 g výrobku a 90 g vody). Nezapomeňte roztok důkladně promíchat, jinak nebude měření pH přesné. Ředění v destilované vodě bude mít na výsledné pH jen zanedbatelný vliv.
Pokud chcete měření pH urychlit, existují také speciální pH metry kalibrované pro použití ve velmi hustých roztocích (tj. krémy, séra) bez nutnosti ředění.
Jedná se o nejlehčí formu, ve které lze měření pH provádět. Lakmusové papírky jsou napuštěny acidobazickým indikátorem, lakmusem, který mění barvu v závislosti na pH roztoku. Tyto papírkyse prodávají také s barevnou stupnicí, obvykle od ph 1 do 12 nebo 14.
Na papírek kápněte kapku roztoku vašeho produktu (nebo můžete konec papírku ponořit do roztoku, ale barvivo z papírku může mírně zabarvit váš roztok) a ihned odečtěte hodnotu ze stupnice podle zabarvení, protože barva se může rychle měnit. Někdy se může stát, že se nebudete moci rozhodnout mezi dvěma barvami na stupnici. V takovém případě můžete sáhnout i po přesnějších indikátorových papírcích, které obsahují čtyři různé polštářky (kousky papíru) s indikátorem, z nichž každý se při daném pH zbarví jinak, což vám usnadní odečítání hodnoty na přiložené stupnici, protože máte k dispozici až 4 kontrolní body.
Lakmusové papírky tak představují rychlý a snadný způsob kontroly pH výrobku. Nejedná se však o příliš přesné měření pH. Zároveň je důležité uchovávat papírky mimo dosah vlhkosti, světla a tepla.
pH metry jsou elektronické přístroje, které v závislosti na své přesnosti umožňují měření pH s přesností na dvě desetinná místa. Obsahují uvnitř iontově selektivní skleněnou elektrodu, která je citlivá na ionty H+, které ovlivňují pH.
Výsledky získané pomocí pH-metrů jsou přesnější, ale na druhou stranu se s nimi hůře manipuluje a jsou dražší. pH metry je třeba alespoň jednou měsíčně kalibrovat ponořením do kalibračních roztoků s přesnou hodnotou pH (lze je zakoupit). Současně musí být elektrody v pH metru během skladování ponořeny do pufrovacího roztoku a po každém použití musí být opláchnuty ponořením pH metru do nádobys destilovanou vodou. Elektrody jsou také náchylné k poškrábání a poškození, proto se jich nikdy nedotýkejte ani je neutírejte.
V závislosti na typu zvoleného pH metru můžete měřit pH ve vzorcích i bez jejich předchozího zředění (vždy však postupujte podle pokynů výrobce). POKUD chcete upravovat pH svých výrobků, pH metry jsou pro přesnou práci nezbytností.
Mýdlo je specifický výrobek, který vyžaduje měření pH, protože příliš zásadité mýdlo může snadno podráždit nebo poškodit pokožku. U tekutých mýdel je postup měření pH stejný jako u krémůnebo jiných hustších výrobků. Pokud měříte pH tuhého mýdla, připravte z něj buď 10% roztok (jak je popsáno výše), nebo použijte lakmusové či fenolftaleinové papírky pro rychlé měření pH s menší přesností. Papírek jednoduše položte na vlhký povrch mýdla a odečtěte hodnotu z barevné stupnice.
V tomto případě se jedná spíše o metodu pro znalce, protože čím větší je počet složek ve výrobku, které ovlivňují jeho kyselost nebo zásaditost, tím je výpočet složitější. U jednodušších výrobků, jako jsou tonerys AHA kyselinami nebo podobné výrobky, však může být tato metoda vhodná pro orientační stanovení pH. Pomocí výpočtu můžete předem přibližně vědět, kolik zásady nebo kyseliny budete potřebovat k úpravě hodnoty pH.
Tímto způsobem nemusíte přidávat roztok pro úpravu pH po kapkách od začátku, ale přidáte větší množství, které je o něco menší než vypočtené množství, a pak přidáváte po kapkách a míchátea průběžně měřte pH. Tyto druhy výpočtů jsou nejčastěji založeny na Hendersonově-Hasselbalchově rovnici a disociačních konstantách kyselin.
Pokud jste měření pH výrobku úspěšně zvládli, ale je pro daný výrobek příliš vysoké nebo nízké, existují způsoby, jak jej změnit. Jedná se o úpravu pH výrobku. Tato úprava pH se provádí předtím, než do výrobku přidáte složku, která vyžaduje určité pH prostředí, například konzervační látku.
Při úpravě pH je samozřejmě nutné zohlednit i celkové složení výrobku. Před změnou pH se ujistěte,že ve výrobku nejsou jiné složky, které by při novém pH nemusely být účinné. Například pokud chcete použít konzervační prostředek v kyselém prostředí, ale vyrábíte čisticí pěnu na obličej obsahující tekuté mýdlo, které je přirozeně zásadité, a zvyšuje tak celkové pH výrobku. V takovém případě musíte změnit konzervační látku, protože mýdlo bude vždy zásadité (pokud by mělo jiné než zásadité pH, nebylo by to již mýdlo).
V případě takové neslučitelnosti složek musíte upravit recepturu a často nahradit surovinu jinou.
Pokud chcete, aby byl váš výrobek kyselejší, snížíte jeho pH. Snížení pH dosáhnete použitím kyselých roztoků. K tomuto účelu se nejčastěji používá kyselina citronová, která je levná,je snadno dostupná a bezpečná. Alternativou je kyselina mléčná, která je při ředění rovněž bezpečná, ale při koncentraci může způsobit opaření. Její výhodou je, že již pracujete rovnou s roztokem, který stačí naředit, nemusíte ji na rozdíl od krystalické kyseliny citronové rozpouštět v destilované vodě.
Chcete-li použít některou z uvedených kyselin, musíte si nejprve připravit její 10% roztokv destilované vodě. Ten pak můžete po kapkách přidávat do svého výrobku za důkladného promíchání. Nezapomeňte přidávat opravdu malé množství a výrobek důkladně promíchat, protože někdy může i několik kapek kyseliny způsobit výrazný pokles pH.
Pokaždé odeberte malé množství výrobku a vytvořte 10% roztok, abyste mohli změřit pH pomocí pH metru, jak je uvedeno výše. Lakmusové papírky nejsou pro tento účel příliš vhodné, protože mají nižší přesnost. Je však možné najít i indikátorové lístečky, které například fungují pouze v rozsahu pH 4-7, takže mají stupnici s menšími dílky, ale mnohdy ani ta nebude dostatečně přesná.
Opakem snižování kyselosti je zvyšování zásaditosti, jinými slovy jde o zvyšování pH výrobku pomocí zásad. Nejčastěji se k tomuto účelu používá 10 % roztok hydroxidu sodného. Jedná se o žíravou látku, proto při přípravě roztoku vždy používejte ochranné brýle, rukavice a ideálně respirátor nebo pracujte v dobře větraném prostoru (výpary jsou rovněž toxické). Nezapomeňte vždy nalít HYDROXID do VODY a NE DO VODY!!! Více informací o bezpečné práci s hydroxidem si přečtěte v popisu výrobku.
Hydroxid sodný je pevná látka prodávaná ve formě granulí. Při jejich rozpouštění ve vodě se uvolňuje velké množství tepla, proto k přípravě roztoku vždy používejte plastové nebo nerezové nádoby. Vzniklé teplo by mohlo způsobit rozbití skla a hydroxid sodný je korozivní pro ostatní běžné kovové materiály v kuchyni (kromě nerezové oceli). Výjimkou pro sklo je chemické sklo (nejčastěji borosilikátové),kádinky a další laboratorní nádobí, které by mělo být schopné odolat tepelnému namáhání (vždy si však ověřte, že jsou certifikované).
Přidejte hydroxid a poté změřte pH stejným způsobem jako při okyselování,dokud není dosaženo požadovaného pH. Alternativou hydroxidu sodného může být hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda).
Zdroj informací: https: //skinchakra.eu/blog/archives/497-How-to-adjust-the-pH-of-your-cosmetic-products.html
Měření pH s pomocí tohoto článku nemusí být vůbec taková věda. Vyberte si metodu, která vám nejlépe vyhovuje, a pusťte se do ní. Zabere to jen chvilku a výsledek budete mít hned.
Dejte nám vědět zde nebo na Facebooku, zda vám tento článek pomohl lépe pochopit témao pH a jeho měření. Budeme se na to těšit.
Přeji vám hezký a kreativní den.
Do zmýdelnění, přátelé.