Nakúp ešte za 23,50€
a dopravu máš zadarmo
fáze A | bývá olejová fáze - obsahuje složky rozpustné v oleji |
fáze B | je tedy vodná fáze - obsahuje složky rozpustné ve vodě |
fáze C | obsahuje přísady, které jsou přídatnými látkami, a vyšší teplota směsi nezpůsobuje zhoršení nutričních vlastností přísad |
fáze D | obsahuje převážně složky, které jsou citlivé na vyšší teploty, tj. mohly by ztratit své nutriční vlastnosti, a proto se přidávají, až když je teplota směsi přibližně pod 40 ̊C, nebo je dobré znát citlivé teplotní limity používaných složek a přidávat je až po dosažení tohoto limitu |
fáze C a D | pokud fáze C a D tvoří suchou směs, nebojte se, že máte špatný recept, a klidně vezměte menší množství glycerinu nebo hydrolátů z vodné fáze, abyste zajistili homogenní hmotu obou fází - nejlépe je přidat do emulze tekutou nebo gelovou konzistenci, jinak hrozí vznik hrudek |
Fáze | Název suroviny | Obsah v % |
A | Bambucké máslo | 13 % |
A | Měsíčkový macerát | 7 % |
A | Oliva 1000 | 6 % |
A | Lanolin | 5 % |
A | Včelí vosk | 3 % |
A | Cetylalkohol | 3 % |
B | Šťáva z aleo vera | 25 % |
B | Heřmánkový hydrolát | 25 % |
B | Glycerin | 4 % |
B | D-panthenol | 3 % |
B | Alantoin | 1 % |
C | Ovesné hedvábí | 2 % |
C | Cosgard | 0,8 % |
C | CO2 granátové jablko | 0,4 % |
1. |
Odvažte jednotlivé ingredience a poté si připravte jednotlivé fáze zvlášť. Jednotlivé fáze se budou přidávat postupně.
|
2. | Ve složení můžete také kombinovat několik emulgátorů nebo přidávat tzv. koemulgátory (jedná se především o čistě přírodní emulgátory, jako je včelí vosk, lanolin, sójový nebo slunečnicový lecitin, které samy o sobě nejsou dostatečně silné, aby směs dostatečně rozmělnily, ale jsou velmi výživné a zajišťují vynikající výslednou konzistenci krému). Jak vidíte, v našem receptu jsme použili dokonce 4 druhy emulgátorů - lanolin, včelí vosk, olivem1000 a cetylalkohol. |
3. | Fáze A se smíchá s fází B a projde procesem intenzivního šlehání metličkou (zjistili jsme, že k vytvoření dobré emulze je potřeba pořádně máchnout rukou :-) emulgátor to sám nezvládne, takže klidněpoužijte kuchyňský mixér). Tento proces lze také provádět ve studené vodní lázni, aby se tvorba emulze a tuhnutí krému urychlilo. |
4. | Jakmile získáte správnou konzistenci, přidejte fázi C, kterou je také třeba důkladně promíchat. |
5. | Směs naplňte do kelímků, nechte ji odstát a můžete ji nanášet. |
V podstatě při zachování stejného postupu jako u předchozího krému si můžeme vyrobit také lehký krém na obličej vhodný pro zralou pleť 25+.
Fáze | Název suroviny | Obsah v % |
A | Makový olej | 8 % |
A | Polyakol 2W | 5,5 % |
A | Olivový skvalan | 3 % |
A | PCA glyceryl acetát | 3 % |
A | Olej ze švestkových jader | 2 % |
A | Máslo cupuacu | 2 % |
B | Hydrolát bílé růže | 66 % |
B | Vegeluron | 5,9 % |
B | Dermosoft P-30 | 0,1 % |
C | Cosgard | 0,1 % |
C | PCA sodná sůl | 2% |
C | CO2 Rozmarýn | 0,5 % |
C | Hyal. HMW | 0,5 % |
C | Hyal. LMW | 0,5 % |