SLEDUJTE
novinky.
+421 950 333 113
info@handymade.cz
Česky
Slovensky
English
Seznam kategorií
ZÁKLADNÍ SUROVINY
KREATIVNÍ DIY SADY
CUKRY A ŠKROBY
Hydroláty, KVĚTINOVÉ VODY
KOSMETICKÉ JÍLY
MACERÁTY
Másla
Máslo 50 g
Máslo 100 g
Máslo 250 g
Máslo 500 g
Máslo 1 kg +
OLEJE
OLEJE panenské 50/100 ml
OLEJE panenské 500 ml
OLEJE panenské 1 l +
OLEJE rafinované 100 ml
OLEJE rafinované 500 ml
OLEJE rafinované 1000 ml
OLEJE rafinované 5 l +
ČISTICÍ PROSTŘEDKY
HYDROXID
MÝDLOVÉ HMOTY
MÝDLOVÉ HMOTY 1 kg
MÝDLOVÉ HMOTY 5 kg
MÝDLOVÉ HMOTY 5 kg +
DOPLŇKY KE HMOTÁM
KOSMETICKÉ BÁZY
MINERÁLNÍ MAKE-UP
SOLI
ŠUMIVKY DO KOUPELE
VOSKY
PŘÍSADY DO KOSMETIKY
AKTIVNÍ LÁTKY
Deodoranty
EMOLIENTY
EMULGÁTORY
Exfolianty, PEELINGY
CHELATAČNÍ ČINIDLA
KONDICIONÉRY
konzervantů
OXIDY
ROZPOUŠTĚDLA
Tenzidy, surfaktanty
SUŠENÉ BYLINKY
VITAMÍNY A ANTIOXIDANTY
ZAHUŠŤOVADLA
BARVIVA A VŮNĚ
AROMALÁTKY
CO2 Extrakty
PRÁŠKOVÁ BARVIVA
dvoubarevné PIGMENTY
MICA / MIKA
OXIDY
ULTRAMARÍNY
OSTATNÍ
TEKUTÁ BARVIVA
TEKUTÉ BARVIVA EXTRA
TEKUTÁ BARVIVA KLASIK
ZENICOLOR
ESENCIÁLNÍ OLEJE
Esenciální oleje, 5 ml
Esenciální oleje, 10 ml
Esenciální oleje, 100 ml
Esenciální oleje, 500 ml +
VONNÉ OLEJE
Vůně bylin a koření
Vůně bylin a koření 10 ml
Vůně bylin a koření 100 ml
Bylinkové a kořeněné vůně 500 ml
Bylinkové a kořeněné vůně 1 l
květinové vůně
Květinové vůně 10 ml
Květinové vůně 100 ml
Květinové vůně 500 ml
Květinové vůně 1 l
Ovocné a citrusové vůně
Ovocné a citrusové vůně 10 ml
Ovocné a citrusové vůně 100 ml
Ovocné a citrusové vůně 500 ml
Ovocné a citrusové vůně 1 l
Vůně jídel a nápojů
Vůně jídel a nápojů 10 ml
Vůně jídel a nápojů 50 ml
Vůně jídel a nápojů 100 ml
Vůně jídel a nápojů 500 ml
Vůně jídel a nápojů 1 l
Vánoční vůně
PŘÍCHUTĚ A VŮNĚ DO balzámem
glitry KOSMETICKÉ
OBALY NA KOSMETIKU
DÓZY NA LÉKY
BANDASKY A KANISTRY
DIFÚZERY
Difúzní přívěsky
LÁHVE NA ČISTICÍ PROSTŘEDKY
LÁHVE OD 100 ml do 1 l
LÁHVE NA KOSMETIKU
AIRLESS LÁHVE
HLINÍKOVÉ LÁHVE
Napěňovací láhve
PLASTOVÉ LÁHVE
ROLL-ONY
SKLENĚNÉ LÁHVE
LAHVIČKY 5 ml a 10 ml
LAHVIČKY 15 ml
LAHVIČKY 30 ml
LAHVIČKY 50 ml
LÉKOVKY 100 ml
LÉKOVKY 100 ml +
Lékovky DIN28
samostatné láhve
TESTERY A ROZPRAŠOVAČE
UZÁVĚRY NA LÁHVE
Samostatné uzávěry DIN18
Samostatné uzávěry DIN20
Samostatné uzávěry DIN24
Samostatné uzávěry DIN28
DÓZY A KELÍMKY
HLINÍKOVÉ kelímky
Plastové kelímky
SKLENĚNÉ kelímky
OBALY NA BALZÁMY
OBALY NA DEODORANTY
OBALY NA MAKE-UP
SÁČKY A TAŠKY
NÁŘADÍ A POMŮCKY
DEZINFEKCE
literatura
Měření pH
NÁSTROJE A POMŮCKY
Razítka do mýdel
Přírodní kosmetika
Mýdelničky a doplňky
Ručně dělané mýdla
Tuhé šampony
silikonové formy
FORMY NA ŠUMIVKY
VÝROBA SVÍČEK
BARVIVA DO SVÍČEK
Formy na svíčky
Knoty do svíček
Bavlněné knoty do svíček
WEDO LX
WEDO EKO
WEDO STABILO
Dřevěné knoty do svíček
Nádoby na svíčky
Pomůcky pro výrobu svíček
Vosky pro výrobu svíček
Vůně do svíček
Výroba vonných vosků
O nás
Prodejna
Blog
Velkoobchod
Registrace
+421 950 333 113
info@handymade.cz
Späť
Nákupní košík
Pokladna
Nakúp ešte za
23,50€
a dopravu máš
zadarmo
Přihlášení
PRIHLASOVACIE MENO (EMAIL)
Heslo
Zapomněli jste své heslo?
Ešte u nás nemáte účet?
VYTVORIŤ NOVÝ ÚČET
Můj účet
PRIHLASOVACIE MENO (EMAIL)
Heslo
Zapomněli jste své heslo?
Odhlásiť
Seznam kategorií
Košík
JAK SI VYROBIT VLASTNÍ MACERÁT?
Zpět na
21. 11. 2019
V
našem obchodě můžete zakoupit několik základních macerátů:
-
měsíček ve slunečnicovém oleji
-
mrkvový macerát ve slunečnicovém oleji
-
monoi de tahiti v kokosovém oleji
Existuje však spousta
bylin
nebo rostlin, ze kterých si můžete vyrobit vlastní macerát. Možná je máte doma nebo na zahradě a netušíte, jak si co nejdéle užívat jejich léčivých nebo výživných vlastností.
Co to ten macerát vlastně je?
Macerát
neboli
macerovaný olej
je v podstatě nosný olej, který slouží jako "rozpouštědlo" k extrakci léčivých vlastností dané rostliny nebo plodu. K maceraci se nejčastěji používají
mandlový
, slunečnicový,
olivový
,
kokosový
nebo
jojobový
olej.
Mnoho bylin je vhodných pro nálev. Vyzkoušet můžete například
jasmín
,
levanduli
,
měsíček
, mrkev, rakytník, třezalku, rozmarýn, oregano, mátu, vanilku nebo komonici.
Mám k maceraci použít čerstvé nebo sušené rostliny?
Ideální jsou
sušené,
protože neobsahují vodu a kromě toho, že vám usnadní proces macerace, vám zajistí nejdelší trvanlivost oleje. Čerstvé rostliny obsahují vodu a je třeba je častěji obměňovat a výsledný produkt častěji kontrolovat, aby olej nezatuchl nebo nezakalil (to závisí také na druhu oleje, protože některé jsou náchylné k rychlejšímu vysychání). V takovém případě se doporučuje přidat 0,5-1,0 % vitaminu E (tokoferolu), který je silným antioxidantem
Ale pojďme k samotné přípravě macerátu
Nejběžnějším způsobem je macerace v oleji po dobu cca 3 - 6 týdnů (Po 3 týdnech by měl být macerát hotový a kvalitní. Dobu macerace můžete prodloužit. 6 týdnů se považuje za maximální dobu). Potřebujete čistou skleněnou nádobu, do které přidáte bylinky (ideálně jemně nasekané a doplněné) a zalijete olejem. Sklenici uzavřete a ujistěte se, že jsou bylinky zcela zakryté a že jste odstranili vzduchové bubliny několikerým protřepáním, promícháním a promícháním (bubliny podporují oxidaci oleje a značně zkracují jeho trvanlivost). Jakmile je nádoba vzduchotěsná, umístěte ji na teplé místo - ideálně na okenní parapet, kde ji sluneční paprsky jemně zahřívají - to je ideální teplota pro nálev. Během několika dnů nádobou zatřepejte, abyste zajistili lepší extrakci. V případě černých rostlin nebo plodů je třeba macerát přibližně každý týden vyměnit
Skladování macerátu
Po třech až šesti týdnech macerát přeceďte - můžete ho propasírovat přes síto, ale ideální je přecezení přes plátno - a skladujte ho nejlépe v menších sterilních nádobách, abyste zabránili nadměrnému kontaktu se vzduchem při opětovném použití a otevření nádoby. Výsledný macerovaný olej může získat novou barvu v závislosti na macerované rostlině. Vydrží vám přibližně 6-12 měsíců, pokud jej budete skladovat na tmavém chladnějším místě mimo dosah přímého slunečního světla
Pokud ucítíte výraznou změnu vůně nebo zakalení, macerát již není bezpečné používat.
Tepelná příprava macerátu
Pro netrpělivé je zde další rychlý způsob přípravy macerátu. Připravte si stejnou hmotu macerátu ve vodní lázni a zahřejte ji. Je zcela zásadní, abyste teplotu udržovali na nejnižším stupni po dobu 2-6 hodin a olej nevařili. Zde však musíte teplotu velmi pečlivě kontrolovat. V domácích podmínkách se vám může snadno stát, že teplota stoupne a olej i bylinky se zkazí
Použití v kosmetice
Maceráty mají široké uplatnění v kosmetických přípravcích, od přípravků pro péči o pleť přes balzámy, masti, krémy, mýdla až po přípravky na vlasy.
Používají se v poměru 5-10 %. Pokud macerát nahrazuje ve výrobku nosný olej, můžete jej použít ve vyšším poměru.
Kromě léčivých vlastností mohou maceráty sloužit také jako přírodní vonné látky, například vanilkové lusky macerované v jojobovém oleji dodají vašim výrobkům nádhernou přírodní vanilkovou vůni. Monoi de tahiti je také vynikající aromatickou složkou výrobků.
Závěrem bychom rádi upozornili, že ačkoli se vám macerát může líbit, musíte jej před použitím vyzkoušet na své pokožce. Přestože jsou všechny složky macerátu přírodní, někteří z vás mohou být na některé rostliny alergičtí.
Vyrábíte si doma vlastní maceráty, nebo jsme vás jen inspirovali? Podělte se s námi na marketing@handymade.sk.
Článek pro vás připravila
Martina Oboňová
Zdroje:
https://formulabotanica.com/how-to-make-macerated-oils/