Jak si díky macerátům užívat vlastnosti bylin co nejdéle?
Existuje však mnoho bylin nebo rostlin, ze kterých si můžete vyrobit vlastní macerát. Možná je máte doma nebo na zahradě a netušíte, jak si co nejdéle užívat jejich léčivých nebo výživných vlastností.
JAK SI VYROBIT VLASTNÍ MACERÁT - VLASTNOSTI
Macerát neboli macerovaný olej je v podstatě nosný olej, který slouží jako "rozpouštědlo" k extrakci léčivých vlastností dané rostliny nebo plodu. K maceraci se nejčastěji používají mandlový, slunečnicový, olivový, kokosový nebo jojobový olej.
Mnoho bylin je vhodných pro nálev. Vyzkoušet můžete například jasmín, levanduli, měsíček, mrkev, rakytník, třezalku, rozmarýn, oregano, mátu, vanilku nebo komonici.
Mám k maceraci používat čerstvé nebo sušené rostliny?
Ideální jsou sušené, protože neobsahují vodu a kromě toho, že vám usnadní proces macerace, vám zajistí nejdelší trvanlivost oleje. Čerstvé rostliny obsahují vodu a je třeba je častěji obměňovat a výsledný produkt častěji kontrolovat, aby olej nezatuchl nebo nezakalil (to závisí také na druhu oleje, protože některé jsou náchylné k rychlejšímu vysychání). V takovém případě se doporučuje přidat 0,5-1,0 % vitaminu E (tokoferolu), který je silným antioxidantem.
JAK SI VYROBIT VLASTNÍ MACERÁT - PŘÍPRAVA
Nejběžnějším způsobem je macerace v oleji po dobu asi 3-6 týdnů (Po 3 týdnech by měl být macerát hotový a kvalitní. Dobu macerace můžete prodloužit. 6 týdnů se považuje za maximální dobu). Potřebujete čistou skleněnou nádobu, do které přidáte bylinky (ideálně jemně nasekané a doplněné) a zalijete olejem. Sklenici uzavřete a ujistěte se, že jsou bylinky zcela zakryté a že jste odstranili vzduchové bubliny několikerým protřepáním, promícháním a promícháním (bubliny podporují oxidaci oleje a značně zkracují jeho trvanlivost). Nádobu, která je vzduchotěsně uzavřena, postavte na teplé místo - ideálně na okenní parapet, kde ji budou sluneční paprsky jemně zahřívat - to je ideální teplota pro nálev. Nádobu několik dní protřepávejte, abyste zajistili lepší extrakci. V případě čerstvých rostlin nebo plodů je nutné macerovaný materiál přibližně každý týden vyměnit.
Tepelná příprava macerátu
Pro netrpělivé existuje ještě jeden rychlý způsob přípravy macerátu. Připravte si stejnou hmotnost macerovaných materiálů ve vodní lázni a zahřejte ji. Je zcela zásadní, abyste teplotu udržovali na nejnižším stupni po dobu 2-6 hodin a olej nevařili. Zde však musíte teplotu velmi pečlivě kontrolovat. V domácích podmínkách se vám může snadno stát, že teplota stoupne a olej i bylinky se zkazí.
JAK SI VYROBIT VLASTNÍ MACERÁT - SKLADOVÁNÍ
Po třech až šesti týdnech macerát přeceďte - můžete ho propasírovat přes síto, ale ideální je přecezení přes plátno - a skladujte ho nejlépe v menších sterilních nádobách, abyste zabránili nadměrnému kontaktu se vzduchem při používání a opětovném otevírání nádoby. Výsledný macerovaný olej může získat novou barvu v závislosti na macerované rostlině. Vydrží vám přibližně 6-12 měsíců, pokud jej budete skladovat na tmavém chladnějším místě mimo dosah přímého slunečního světla.
Pokud ucítíte výraznou změnu vůně nebo zakalení, macerát již není bezpečné používat.
JAK SI VYROBIT VLASTNÍ MACERÁT - POUŽITÍ V KOSMETICE
Maceráty mají široké využití v kosmetických přípravcích, od přípravků pro péči o pleť přes balzámy, masti, krémy, mýdla až po přípravky na vlasy. Používají se v poměru 5-10 %. Pokud macerát nahrazuje ve výrobku nosný olej, můžete jej použít ve vyšším poměru.
Kromě léčivých vlastností mohou maceráty sloužit také jako přírodní vonné látky, například vanilkové lusky macerované v jojobovém oleji dodají vašim výrobkům nádhernou přírodní vanilkovou vůni.
Na závěr bychom rádi upozornili, že ačkoli se vám macerát může líbit, před použitím je třeba jej vyzkoušet na vlastní pokožce. Přestože jsou všechny složky macerátu přírodní, někteří z vás mohou být na některé rostliny alergičtí.
Vyrábíte si doma vlastní maceráty, nebo jsme vás jen inspirovali? Podělte se s námi na marketing@handymade.sk.
Článek pro vás připravila
Martina Oboňová